Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musiken är Jennie Löfgrens element

En musikalisk nystart kan betyda ett eget skivbolag och en ny skiva. Båda var i alla fall nödvändiga för att Jennie Löfgren skulle komma vidare i sin karriär. — Jag ville ha andrum för att göra en skiva som är en helhet, säger hon.

Annons
Jennie Löfgren är trött. Hon har spenderat en hel dag på Södra teatern i Stockholm. I säng kom hon inte förrän klockan tre på natten. En videoinspelning som var tvungen att bli klar stod på schemat.
Det är en surrealistisk video där jag sitter på scenen och spelar piano medan konstiga saker händer runtomkring mig. Men jag har inte hunnit se den ännu, säger Löfgren medan hon försöker dölja en gäspning. Men så fort vi börjar prata om musik och varför denna konstform är så viktig för många människor förändras tonfallet och orden strömmar på.
Musik är mitt element. Den har förmågan att försätta människor i ett skönt sinnestillstånd. Det kan låta klyschigt, men tid och rum upphör ibland när man lyssnar på eller skapar musik. Såklart är detta inte alltid så men när allt klaffar händer det, säger Jennie Löfgren
Hennes aktuella skiva Jennie Löfgren är ett lugnare men samtidigt mörkare album än föregångaren.
Jag gillar inte att beskriva musiken för det är svårt att sätta ord på det som man själv skapat. Men albumets musik är nästan filmisk och går i ett lugnt tempo. Jag tycker skivan är perfekt att lyssna på när man tar ett varmt bad, konstaterar Löfgren.
Att döpa skivan efter sig själv var nästintill en självklarhet för Löfgren.
Det var så många inblandade på den förra skivan, medan jag nu låter mer som mig själv och därför har jag döpt skivan efter mig. Det känns nästan som en ny debutskiva.
Inspirationen till skivan har Löfgren hämtat i filmernas värld, speciellt så Eternal sunshine of the spotless mind och den musik som filmen vilar på.
I filmmusik finns stämningar som är fantastiska. När jag var yngre var jag till exempel besatt av musiken i filmen Pianot, säger Jennie Löfgren.
Redan 1999 slog Löfgren igenom med låten You make me feel. Men raketkarriären hade sina baksidor. Efter hennes första album Meant to be från 2002 lämnade Löfgren därför skivbolag för att starta ett eget, döpt till Curling music.
Det är såklart en frihet att ha ett eget skivbolag. Kreativiteten gynnas eftersom ingen hänger över ens axel och man kan välja vad man vill göra.. Jag tar alla beslut och kan tänka och planera själv. Därför råkar man heller inte ut för några överraskningar som man inte vill ställa upp på, säger Jennie Löfgren.
Men ångrar hon möjligtvis inte starten av eget skivbolag? Arbetsbördan måste vara enorm för att alla beståndsdelar ska utvecklas till en fungerande helhet.
Jag ångrar det inte en sekund. Visst är det mycket jobb med en massa detaljer som måste ordnas, men det är det värt, säger Jennie Löfgren.

Mer läsning

Annons