Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musiken hjälpte honom ur mörkret

Annons
Superhiten "Glorious" gjorde Andreas Johnson till en världsstjärna. Men låten fick en bitter eftersmak när framgången ledde till panikångest och livskris. Nu har han tagit sig ur mörkret och den 2 november släpper han sin fjärde skiva "Mr Johnson, your room is on fire".


Andreas Johnsons livskris blev konkret när han sommaren 2002 kom till Stockholms central och inte visste var han befann sig. Desorienterad och panikslagen med ångesten växande i bröstet var han helt övertygad om att han skulle dö.

- Den första attacken lugnade ned sig efter ett tag men sedan kom flera och efter en spelning kände jag att det fick vara nog. Jag flög helt enkelt ned till en nära vän i Amsterdam för att få lite perspektiv. Det är i och för sig privilegierat att kunna göra en sådan sak, men det var en väldigt mörk tid, säger Andreas Johnson.

Han berättar att de följande 18 månaderna i efterhand är som en dimma. Han skrev musik men det var inte lustfyllt på det sätt han var van vid. Men lyckades han få ur sig några låtar som gav honom hoppet tillbaka. "Show me love" som är albumets första singel var en av dem. Den folkmusikklingande "Sunshine of mine" en annan.

- Innan jag skrev dem hade jag liksom ingen vision med mitt skrivande, hade jag gjort en skiva då hade den förmodligen blivit väldigt mörk. Men i de låtarna fanns det något som överraskade mig själv. Plötsligt fick jag kraft. Jag bestämde mig för att få ordning på mitt liv, säger han.

Han började med att ordna en riktig bostad, något han hade saknat under en lång tid. Han var 33 år gammal när han köpte sin första soffa och en egen tv. I samma veva tog han också kontakt med sin gamla producent Peter Kvint igen.

- Vi hade inte haft så bra kontakt under ett ganska långt tag. Men när vi träffades igen så uppstod det en kemi. Vi började tillsammans bena ut vad vi ville rent musikaliskt. Och i samma veva var "Glorious" med i en reklamfilm i Frankrike och blev en hit där igen. Jag åkte dit och gjorde lite promotion och då kände jag att "fan, det här är världens bästa jobb". Jag fick tillbaka lusten att stå på scen.

Andreas Johnsons pånyttfödelse resulterade så småningom i "Mr Johnson, your room is on fire". Den skiljer sig en aning från hans tidigare plattor, även om hans episka drag finns kvar. Det är vemodigt men samtidigt hoppfullt, storslaget men ändå litet.

- Arbetet med skivan var väldigt skönt eftersom det var helt fritt. Jag och Peter jobbade utan press från skivbolaget och det är en massa gamla kompisar som spelar på inspelningarna. Även om det som vanligt är på liv och död, så var hela arbetet med skivan klacksparksmässigt. Sedan är musiken lirad den här gången, inget blipblopp och inga syntpads.

"Mr Johnson, your room is in fire" släpps den 2 november och just nu är promotionarbetet i full gång. Men trots det han råkade ut för förra gången karusellen snurrade, är han inte rädd för att hamna i mörkret igen.

- Jag skaffat en stabilitet i livet nu som jag inte hade förut. Jag har andra saker att fokusera på också, jag har ett eget företag bland annat, så jag tror att risken är mindre. Men man är en ju dåre så man kör på väl på som vanligt. (PM)

Mer läsning

Annons