Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikhjälpen stjälper public service

/

Annons

Först, för att vara så tydlig som det bara går: världen är en bättre plats tack vare sina Hallstenssons och Hellbergs, välgörenhetsaktiva som hittar en fråga, ett problemområde, särskilt utsatta och försöker hjälpa till så gott det går.

Att bistå sina medmänniskor är något av det finaste man kan göra. På individnivå är det odelat positivt. På strukturell nivå kan det vara knepigare, som det mesta.

Sveriges radio arrangerar år efter år "insamlingseventet" Musikhjälpen som styr Sverige in på samma väg som USA, där enskilda bemedlade ger allmosor till dem de anser vara värda pengarna. Godtycklig välgörenhet i stället för allmän välfärd. Bistånd som show snarare än systematiserat skyddsnät.

I den bästa av världar förekommer båda sida vid sida i ett härligt samspel, men risken är att det offentliga slappnar av om enskilda ser ut att göra jobbet. Som när kommuner får bekräftat att det går jättebra att fortsätta skära ner i förskolebudgeten eftersom föräldrarna ändå rustar upp dagisets lekplats gratis. Och så är vi där, i godtyckligheten.

Vad händer med de förskolor där föräldrarna har varken tid eller pengar över? Där ingen har kontakter att bara ringa upp för att fixa lite skön spons?

Vad händer med behövande som aldrig blir föremål för Musikhjälpen?

Att public service-radio leder utvecklingen mot ett samhälle där den sociala "tryggheten" är byggd på välgörenhet är långt mer politiskt än att ha Soran Ismail som sidekick i Morgonpasset.

Samtidigt i Sveriges television, en webb-tv-serie där människor som aldrig tidigare har träffats ska gifta sig med varandra, likt forntidens arrangerade äktenskap. Skillnaden är att i dag är det inte ekonomiska, politiska eller traditionella skäl som ligger bakom, det är bara förströelse för tv-avgiftsbetalarna.

Att göra underhållning av att viga främlingar är mycket mer problematiskt än att en barnprogramledare eventuellt har provat knark på fritiden.

Public service-kritikerna behöver snart inte säga ett pip. Sveriges radio och Sveriges television gräver sina egna gravar. Hashtag hejdåpublicservice.

Mer läsning

Annons