Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikkrönika

Svindyra konsertbiljetter ny trend

Annons
Vi lever i ett århundrade där den stegrande kommersialismen blir en allt viktigare måttstock för vårt välbefinnande. Och påhittigheten för att öka intäkterna är det sannerligen inget fel på. Moral och sunt förnuft får som vanligt stå tillbaka för att göra aktieägarna nöjda.
Nu har även branschens produktionsbolag och deras artister börjat fundera i samma banor. Hur ska vi öka intäkterna? En av de nya trenderna som uppenbarat sig under de sista månaderna är att många av artisterna numera tar betalt för att möta fansen.
Och tar betalt svindyrt för att fansen ska få en chans att möta artisten efter en spelning.
David Coverdale är en av artisterna som slagit mynt av detta. Med en karriär som är något av i dalande så måste han uppenbarligen göra vad han kan för att kunna behålla sin levnadsstandard med bland annat hus lite varstans i världen. Han har inte släppt något nytt album på evigheter och hans inkomst är uppenbarligen numera att turnéra.
På den turné som nu lanseras i USA kan man för niohundra kronor köpa en âguldbiljett\" till hans konsert.
Det innebär att du får en sittplatsbiljett, en t-shirt, ett laminerat backstagepass och, om möjlighet finns i den aktuella konsertlokalen, även vara med på soundchecken.
För diamantbiljetten måste du lägga till en femhundring och då ingår ändå inte själva konsertbiljetten (!), men i gengäld får du en guidad backstagetur, en liten present, skaka hand och fotas med David Coverdale i någon halvminut eller så.
Lägger du slutligen till 350 kronor får du för \"platinumbiljetten\" dessutom själva konsertbiljetten!
Alice Cooper är än värre! Hans platiniumpaket kostar 400 dollar, närmare tre tusen kronor, och för det får man en vanlig konsertbiljett, man får komma in tidigt i lokalen för att kunna bereda sig en bra plats, en så kallad \"platinum biljett t-shirt\", ett VIP-pass med backstage-visning innan konserten och slutligen få skaka hand med Alice Cooper själv där slutligen bandets egen fotograf tar ett (1) foto på Alice Cooper tillsammans med biljettägaren. Fansen får nämligen inte ta med sig egen kamera ...
Denna trend har även nått Sverige. På en rockfestival häromsistens betalade fyra personer närmare tio tusen kronor för tågresa på \"rocktåget\", hotell, limousin och backstage-pass. Och artisterna har på så sätt ytterligare ökat på sin inkomst för kvällen.
Förhoppningsvis är detta en övergående trend som, om fansen reagerar som de borde, inte blir långlivad. Det borde rimligtvis räcka med att fansen är just fans och betalar för dyra ordinarie konsertbiljetter, köper artistens skivor, t-shirts och all annan tänkbar merchandise för att få chansen att skaka hand och ta ett foto tillsammans med sina favoriter.
Att behöva betala för att träffa en artist är smaklöst och gör mig smått illamående. Och utan att skämmas skinnar artister och deras representanter sina fans, bara för att de uppenbarligen nu är mer välbeställda, än när de började älska sina artister som tonåringar!

Mer läsning

Annons