Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikkrönika

/

För sömnlösa nätter

Annons
Dave Godin var en hjälte och eldsjäl. Hans kärlek till soulmusiken visste inga gränser.
Sedan början av sextiotalet alternerade Godin mellan att driva skivbolag, boka konserter samt skriva initierade och underhållande artiklar för brittiska musiktidningar. Allt för att soulmusiken skulle nå likasinnade. Allt för att Godin var tvungen att dela med sig av känslorna musiken rörde upp inom honom.
1997 släpptes den första av fyra skivor som tillsammans utgör Dave Godins Deep Soul Treasures. Här fick den gode Godin sin chans att samla de soullåtar som under åren betytt allra mest för honom. Titeln ensam signalerar att skivorna innehåller någonting högst personligt. Inramningen är sådan som fullständigt ber om och också framkallar magi.
För mig innebar volym ett av Dave Godins Deep Soul Treasures en total revidering av den egna musiksmaken. Här hittade jag äntligen kärnan i allt som jag älskar med musik.
Godin har i intervjuer påpekat att han gick efter I. Q. (the Intensity Quota) när han sammanställde de fyra skivorna. Då en låt gav Godin gåshud visste han att den platsade som en smäck. Men Deep Soul handlar inte bara om gåshud. Genren är även till gränsen fylld av kunskap om kärlek. Och därmed om livet.
För kärleken är ju alltid ett problem.
Ibland är den obesvarad och olycklig, besvärlig och konfliktfylld.
Andra gånger, när kärleken är som bäst, är den livets bränsle och opium; en känsla som det varken går att vara utan eller beskriva med ord.
Så framför sig kan lyssnaren genom musiken se den ena kärlekshistorien avlösa den andra. Alla olika men ändå så lika. Som en naturlig självklarhet får vi ta del av berättelser som avhandlar kärlekens mest skamsna vrår och gömmor. Kanske är det också därför så många inte riktigt förstår sig på Deep Soul: sången, texten, musiken kommer för nära inpå lyssnaren. Blir för intensiv.
För i Deep Soul finns uppgivenheten när du av gammal vana sätter på kaffe för två för att strax därefter slungas iväg av melankolins katapult.
Deep Soul existerar för dig som aldrig blir av med klumpen i halsen. För de sömnlösa nätterna när endast gatlyktorna och du är vaken. När ångern och våndan smyger sig på.
För musiken har inga hemligheter. Alla kort läggs på borden. De som har hört någon omistligt Deep Soullåt glömmer den aldrig.
Så kalla mig gärna sentimental. Faktum är att jag är så blödig att jag bara vill lyssna på ännu en plågsamt sorglig skilsmässolåt.
Och Dave Godin förstod allt detta. Han visste att Deep Soul är en form av terapi. När vi får uppleva det värsta vi kan tänka oss genom musikens metafor lär vi oss läxan men undviker smärtan. De fyra samlingsskivorna som Godin sammanställde är därför nödvändiga i varje hem, hus och lägenhet.
Den 15 oktober 2004 gick Godin bort efter en längre tids sjukdom. Men jag är övertygad om att när änglarna trängs på himmelns gator så står han mitt i bland dem och förklarar varför soulmusiken är vår tids viktigaste musikgenre.

Mer läsning

Annons