Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mysteriet med Norrlandsfönstret

/

Annons

Östersunds FK är laget det svänger om i Superettan, på andra plats när detta skrivs, allsvenskt avancemang är nära, nära.

Eller?

Har de inte glömt en sak?

Norrlandsfönstret.

Det kan ju vara så illa att det inte finns eller är försvunnet.

Hur ska då jämtarna kunna öppna det och hoppa igenom till allsvenskan som GIF Sundsvall gjorde i ett klassiskt tv-inslag 1965?

Bilderna är klassiska.

Putte Kock med en Sennheizer MD21-mick (en modell som fortfarande både tillverkas och används) vid ett fönster där GIF Sundsvall-spelare hoppade ut (eller in kanske det ska vara?), en efter en.

Jag har äran att öppna Norrlandsfönstret mot fotbollsallsvenskan sa Putte Kock.

Det var alltså mer än 50 år sedan, det var jubileum för avancemanget förra året.

Men var var det det var? Var fanns Norrlandsfönstret? Finns det kvar?

Jag skrev faktiskt en text om det i GIF Sundsvall jubileumsbok i samband med att klubben fyllde 100 år 2003. 

Det blev rena detektivstoryn, med tydliga inslag av noir, en snårig jakt på fakta bland grumliga, motsägelsefulla utsagor och minnesbilder, dammiga idrottskrönikor, ännu dammigare klippböcker och ledtrådar som gled längre och längre ifrån varandra.

Till slut stod där jag där och stirrade in i en betongvägg på ena kortsidan av Sporthallen men jag kunde lika gärna ha stått och stirrat in i ett svart hål i ett tomt universum.

Jag fattade ingenting.

Det är fel fönster sa en distingerad gentleman när vi fotograferade GIF-spelare i ett fönster ut mot Fabriksgatan (som Universitetsallén hette förr) efter avancemanget 2000.

För att göra en lång historia kort: där började jakten som jag trodde slutade vid en vägg på Sporthallen, på långsidan ut mot Universitetsallén (som hette Fabriksgatan förr).

Det var fel, det var bara fortsättningen. 

Jag mötte nämligen Lars Erik Öberg utanför Idrottsparken i samband med en damlandskamp och började prata om nät Putte Kock öppnade Norrlandsfönstret.

Jag stod och såg på sa han.

Utanför Sporthallen? sa jag.

Nej, här på IP sa han.

I så fall är Norrlandsfönstret borta.

Forever.

Hur Östersund ska kunna ta sig igenom det då är en gåta, liksom det är ett mysterium hur Gefle kan ha tagit sig igenom det med reservation för om Gefle ska räknas som ett lag från Norrland.

Att de har lyckats hålla sig kvar i allsvenska så länge är enligt vissa fotbollsvänner med GIF-sympatier också ett mysterium, men ett annat mysterium.

Liksom att radiosportens Christer Jonasson kan ha en bit av Norrlandsfönstret hemma.

Mer läsning

Annons