Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mysteriet Morrissey tillbaka i rampljuset

/

Annons
Mysteriet Morrissey tillbaka i rampljuset

Stockholm (PM)

Vid 46 års ålder fortsätter Morrissey att gäcka publiken med sorgsna kärlekssånger och ilskna politiska utspel. Nu kommer Manchesters största mysterium till Sverige.

I en tid fylld av dokusåpor, utvik och "hemma hos"-reportage framstår Steven Patrick Morrissey mer än någon som en utomjording med sina många tvetydigheter och hemligheter. Han undviker intervjuer och trots mer än två decennier i rampljuset är hans sexuella läggning fortfarande föremål för debatt.
I dagarna släpps hans nionde soloskiva "Ringleader of the tormentors" och i samband med det gick han med på att bli intervjuad av den kanadensiske författaren Douglas Coupland, ett hängivet fan som skrev en hel bok utifrån Smiths-låten "Girlfriend in a coma". Men inte heller han fick något grepp om Morrissey:
"Det är inte mitt jobb att göra en psykoanalys av mannen men jag tror att han har dragit sig så långt inom sitt skal att han slutligen har blivit det som han en gång låtsades vara - den enslige dysterkvist som vi alla blev kära i - grinig och rastlös i sin lya, tjatandes om obskyra stjärnor från svunna tider. Det är hans myt och han trivs bra med den och om du inte gillar det kan du dra åt helvete. Och det är också därför vi Morrisseyfans älskar Morrissey. Alla vinner", skriver Coupland i Observer Music Monthly.
De gånger Morrissey yttrar sig offentligt är han en tvångsmässig sanningssägare med kappsäcken full med kängor som slumpmässigt slungas mot alla sorters kändisar. De senaste åren har han dissat tv-kocken Jamie Oliver (för att han uppmuntrar till köttätande), rockgruppen Arctic Monkeys (för att deras framgång kommit för snabbt och oförtjänt - något som han senare tog tillbaka) och supermodellen Kate Moss (för att hon dragit ner Pete Doherty till "sin nivå").
Trots popikonens vassa tunga fortsätter fanskaran att växa. Bland de kändisar som bekänner sig till Morrisseys evangelium finns Hilary Duff, Iggy Pop, Jack Black, Ricky Gervais, Gwen Stefani, JK Rowling och Michael Stipe.
Morrissey är känd för sitt sinne för ironi och under sitt Sverigebesök levererar han en godbit i den kategorin. Vid sidan om spelningar i Göteborg, Stockholm och Malmö ska han uppträda inför spelglada pensionärer i "Bingolotto". Inför turnén bad han specifikt att bli bokad till så plastiga och töntiga tv-shower som möjligt.
Morrissey stod utan skivkontrakt i sju år innan den bejublade comebacken med "You are the quarry" 2004. Den sålde i mer än en miljon exemplar och förväntningarna på "Ringleader of the tormentors" är skyhöga. Producenten Tony Visconti har tidigare jobbat med bland andra David Bowie, T.Rex och Stranglers och skivan är inspelad i Morrisseys nya hemstad Rom tillsammans med bland andra Ennio Morricone.
Mycket är sig likt i texterna, från den svarta självironin och en brinnande kärlekslängtan till snygga ordvändningar och namedropping - förr var det Yates, Keats och Wilde, nu är det den italienske regissören Pasolini. En del recensenter menar också att skivan gör det mer klart än någonsin att Morrissey är gay, främst genom texten till "Dear God, please help me":
"Then he motions to me with his hand on my knee / Dear God, did this kind of thing happen to you? Now I'm spreading your legs with mine in between".
Nyligen gick Morrissey med på att svara på fansens frågor på sajten true-to-you.net, och i samtal med sina beundrare släppte han lite på garden och berättade om hur han ser på livet, här och nu.
- Jag har inga höga tankar om livet i allmänhet och världen befinner sig i kaos, tack vare folk som Bush och Blair. Jag är chockad över att jag fortfarande finns här och är 46 år - för inte så länge sedan trodde jag att det var en ouppnåelig ålder. Jag ska släppa en ny skiva och många människor är väldigt intresserade, vilket är förvånande om man tittar på alla gånger jag blivit offentligt begravd. Men jag har fortfarande ingen aning var jag befinner mig om sju dagar. Kanske med ansiktet i rännstenen? (PM)

Karin Svensson-

Faktarutor:

Låtlista under Morrisseys USA-turné:

1. First of the gang to die
2. Still ill
3. You have killed me
4. The youngest was the most loved
5. Reader meet author
6. I have forgiven Jesus
7. I will see you in far-off places
8. My life is a succession of people saying goodbye
9. Girlfriend in a coma
10. Let me kiss you
11. Life is a pigsty
12. Trouble loves me
13. How soon is now?
14. Suedehead
15. At last I am born
16. I just want to see the boy happy
17. Irish blood, English heart
Extranummer: Stop me if you think you've heard this one before
Fotnot: Listan är från spelningen i Oklahoma City den 14 mars. Den inbördes ordningen mellan låtarna har varierat från stad till stad och ibland har även "In the future when all's well" ingått.
-
Fakta/Morrissey
Namn: Steven Patrick Morrisey
Smeknamn: Moz.
Född: Den 22 maj 1959 i Manchester.
Familj: Föräldrarna Elizabeth och Peter och systern Jackie.
Bor: I Rom.
Diskografi, Smiths: "The Smiths" (1984), "Meat is murder" (1985), "The Queen is dead" (1986), "Strangeways, here we come" (1986) och "Rank" (live, 1988).
Diskografi, solo: "Viva hate" (1988), "Kill uncle" (1991), "Your arsenal" (1992), "Beethoven was deaf" (live, 1993), "Vauxhall and I" (1994), "Southpaw grammar" (1995), "Maladjusted" (1997) och "You are the quarry" (2004).
Aktuell: Hans turné når Sverige i helgen med spelningar på Scandinavium i Göteborg (1/4), Hovet i Stockholm (2/4) och Baltiska Hallen i Malmö (7/4).-

Bildtexter:

morrissey0330_1.jpg
Morrissey är tillbaka med nya skivan "Ringleader of the tormentors". I helgen intar han Sverige.
Foto: Ethan Miller/Reuters

morrissey0330_2.jpg
Stephen Patrick Morrissey är en av vår tids mest enigmatiska artister.
Foto: Ethan Miller/Reuters

morrissey0330_3.jpg
Morrissey.
Foto: Ethan Miller/Reuters

Mer läsning

Annons