Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När ska ni förstå grejen med dataspel?

Annons
Jag blir gång på gång lika förvånad över den enorma brist på intresse för datorspelsbranschen som råder i vårt land. När ska Sverige och svenskarna förstå? Trots att branschen tillhör en av de snabbast växande i världen råder ett utbrett ointresse som verkar vara omöjligt att bryta sig igenom.
I USA är datorspel lika stort som vilken annan sport som helst, i Japan är det en livsstil.
I Sverige är det lata ungdomar belägrade framför föräldrarnas datorer.
\"20 000 ungdomar är fast i datorspelen\" skrev Aftonbladet i måndagens tidning och berättar om stackars Peter som fick datorförbud av sina föräldrar, och slog sönder lägenheten på grund av sin frustration.
Kvällstidningarnas kvällstidning berättar för allmänheten om hur farligt det är med datoranvändandet. Alla läser inte tidningen, men de flesta ser löpsedlarna.

Jag är trött på den svenska trångsyntheten, och riktar istället blicken mot Los Angeles. Där pågick i helgen en av världens största spelmässor, E3. Alla som är ett namn i branschen var där. Alla som försöker att bli ett namn i branschen var också där.
E3 är datorspelarnas mötesplats och spelutvecklarnas lanserings-Mecka -där allting händer och där de största nyheterna presenteras. Se bara på lanseringen av de nya spelkonsolerna Playstation 2, Xbox 360 och Revolution.
Varför har vi inget sådant i Sverige?

Okej, tänker ni nu. Hon är ju bakom flötet! Hur skulle någonting sådant kunna hållas i lilla Sverige?
Jag förstår att ni undrar, för det gör jag också. Och naturligtvis går det inte att smälla upp ett E3 i Sverige och hoppas på hundratusentals besökare. Däremot måste vi få det svenska folket att få upp ögonen för branschen, och skapa en förståelse för vad datorspelande egentligen är. Börja i liten skala och jobba uppåt.
Richack i Göteborg gjorde ett tappert försök att bjuda in besökare till sitt lan i Göteborg. Meningen var att den \"vanliga människan\" skulle komma dit och se vad spelande egentligen går ut på.
Tyvärr var intresset inte lika stort som arrangörerna hade hoppats på, även om det fanns en och annan barnfamilj på plats som lite skrämt tittade på ungdomarna som satt uppradade vid borden tillsammans med sina datorer.

Trots ointresse från allmänheten så var det ett tappert försök. Det visar att det finns en vilja att få upp de slutna ögonen på det tråkiga Sverige.
Som ett brev på posten fick jag också i dag reda på ett annat initiativ som kan få fler människor att förstå grejen med datorspel. Dreamhack, som är Sveriges, och världens största datorfestival, inleder ett samarbete med Arvikafestivalen.
Vilken idé! Musik på lan och lan på musikfestivaler - nu börjar det likna något. Kanske är det samarbete över underhållningsgränserna som behövs för att få allmänheten att förstå grejen med datorspel. För det är ju ett nöje liksom alla andra.
Så alla ni som ska till Arvika i sommar - ta en sväng förbi spelavdelningen och testa på datorspelens underbara värld. Ni kommer inte att bli besvikna!

Mer läsning

Annons