Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Narnia på vita duken

Annons
Efter "Sagan om ringen" och Harry Potter är det dags för ännu en älskad bokserie att bli film. I december kommer den första av C S Lewis Narnia-sagor till bioduken - "Häxan och lejonet".


Boken skrevs redan 1950 och blev den första i en svit om sju böcker som lästs och älskats av flera generationer barn. I "Häxan och lejonet" har syskonen Peter, Susan, Edmund och Lucy evakuerats från krigets London till ett gods ute på landet. Där hittar de ett magiskt klädskåp som transporterar dem till det mystiska landet Narnia.

- Boken är ett fantastiskt äventyr men också en berättelse om syskon, och om hur de äldre syskonen måste ta sig an föräldrarollen. De är en familjeenhet som försöker överleva i en främmande värld. Och denna främmande värld är inte bara Narnia utan även krigets England, säger James McAvoy som spelar faunen Tumnus.

Tilda Swinton gör en paradroll som Jadis, häxan som styr Narnia med järnhand och ser till att där alltid är vinter men aldrig jul. I Swintons händer har den ondskefulla Vita Häxan blivit en isdrottning med en kyla som spränger igenom filmduken.

- Hon är inte mänsklig, hon är en övernaturlig kraft och är summan av all ondska, säger Tilda Swinton. Det gav mig en frisedel in i tankar om vad som är mest skrämmande för små barn. Det är inte ilska - barn blir arga hela tiden - utan kyla. Barn blir rädda när någon verkar avstängd och inte går att påverka.

Regissören Andrew Adamson läste boken som åttaåring och har sedan dess drömt om att få göra film av den.

- Vissa bilder brände sig in i min hjärna, som faunen i snön med ett paraply. Och jag älskade idén om en dörr till en annan värld. Men det jag älskade mest var att boken ger barn auktoritet. De blir behandlade som kungar och drottningar av Narnia, de får ansvaret att lösa landets problem.

Filmen är till stor del inspelad i Nya Zeeland, Adamsons hemland, vilket hjälpte de fyra barnskådespelarna att lära känna varandra.

- Vi var i ett främmande land långt hemiifrån och därför hittade vi snabbt varandra. På fritiden gick vi på bio, tittade på lejon på zoo och besteg en vulkan tillsammans, berättar Anna Popplewell, som spelar Susan.

- På samma sätt som våra rollfigrurer utforskade Narnia upptäckte vi Nya Zeeland för första gången, vi närmade oss vuxenlivet tillsammans, säger William Moseley som spelar den brådmogne Peter.

Filmen är gjord i samarbete med CS Lewis styvson Douglas Gresham. Han har länge arbetat för att få en filmatisering till stånd och har haft stort inflytande över produktionen av "Häxan och lejonet".

C S Lewis hade ett stort intresse för teologi och såg själv Narnia-serien som en kristen allegori. "Häxan och lejonet" var hans passionsberättelse och den har redan i förväg blivit haussad av kristna grupper i USA, samma publik som lyfte Mel Gibsons "The passion of the Christ". Men enligt männsikorna bakom "Häxan och lejonet" riktar den sig inte specifikt till en kristen publik.

- Det är ingen hemlighet att C S Lewis var en hängiven kristen, säger Tilda Swinton, men boken är inget kristet traktat - han ville skriva en ny myt för barn. Vi ser inte det här som en exkluderande, religiös film. Det är en film om att bli vuxen och självständig.

Andrew Adamson har tidigare bara arbetat med animation - han är mannen bakom jättesuccérna "Shrek" och "Shrek 2". Sitt teknikkunnande tar han med sig in i "Häxan och lejonet" som är full med naturtrogna animerade djur och storslagna stridsscener

- Tekniknördar som Andrew är sådana perfektionister, de ger inte upp förrän scenen blir perfekt. Han behandlade oss som lerfigurer -  vi har fortfarande fingeravtryck på kinderna säger Tilda Swinton.

"Häxan och lejonet" har svensk biopremiär den 21 december. Men redan nu finns planer på en uppföljare. En filmatisering av "Caspina, prins av Narnia" står överst på dagordningen men beslutet hänger på om "Häxan och lejonet" blir framgångsrik eller inte.

- Jag kommer nog inte att regissera alla sju böckerna men barnen blev som min familj och jag vill gärna jobba med dem igen, säger Andrew Adamson. (PM)

Mer läsning

Annons