Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa generations konsoller

Snart är det dags att kasta ut den gamla konsollen och byta ut den mot en supermaskin som erbjuder både multimedia och oöverträffade spelupplevelser. I alla fall om man skall tro tillverkarna, som trumpetade ut det budskapet på spelmässan E3. Samtliga har modern design, mångdubblad prestanda, utökat onlinespel, trådlösa handkontroller och möjligheter att spela upp film och musik.

Annons
XBOX 360
Den nya Xboxen är först ut på plan och kommer att finnas på hyllorna till Jul. Enligt Mattias Edlund som är marknadsansvarig för Xbox är den en digital underhållningsmaskin. Microsoft verkar alltså inte se spelen som huvudsaken. De flesta av mediafunktionerna är tyvärr beroende av att man har en speciell mediacenter-dator stående i garderoben. Microsoft lovar lite luddigt att alla \"toppspel\" skall gå att köra så det är osäkert om alla gamla Xbox-spel kommer att fungera. Däremot har man öppnat upp för att ansluta intressanta tillbehör, exempelvis ska det gå att plugga in både iPod och PSP. Grundläggande onlinefunktioner som chattande och kompislistor kommer bli gratis, medan det fortfarande kommer kosta att spela mot varandra.

PLAYSTATION 3
Sony satsar hårt på att bli den vassaste spelmaskinen och framhåller alla hästkrafterna under huven på Playstation 3. Enligt Sony är det mycket lättare att göra spel för PS3 än för den ökänt svårprogrammerade PS2. Premiärspelen ser verkligen mycket imponerande ut på pappret. Maskinen har imponerande anslutningsmöjligheter. Man kan ha sju stycken spelkontroller, tre stycken nätverkssladdar och två högupplösta teveapparater anslutna. Dessutom kan man stoppa in minneskort från alla möjliga kameror. Det tyder på att multimedia också kommer spela en stor roll, och Sony säger själva att maskinen kommer ha samma möjligheter att spela upp film och musik som konkurrenterna. PS3 kommer våren 2006.

REVOLUTION
Även hos Revolution finns det musik- och filmmöjligheter men det är inget man betonar. \"Spelen kommer alltid att vara huvudsaken\", säger Patrik Johansson hos distributören Bergsala. Man satsar hårt på onlinespel, där åtminstone Nintendos egna spel kommer vara helt gratis. Nintendo försöker jobba bort Gamecubens unga framtoning genom ett utbud av vuxnare titlar till Revolution. Trots övergången till DVD kommer Gamecube-spelen fortfarande att fungera på Revolution. Det skall till och med bli möjligt att ladda ner gamla N64-, SNES- och NES-spel och köra dem på konsollen. Det ryktas om att handkontrollen kommer att ha gyro som känner av hur man rör den och pekplatta som ger musliknande funktioner. Maskinen kommer troligen i slutet av 2006.

Trots att alla tre maskinerna presenteras och marknadsförs på olika sätt så är skillnaderna mindre än man kan ledas till att tro. Alla har prestanda som är hästlängder från dagens generation, och alla kommer därför att ha imponerande spel. Vilken maskin som är bäst kommer alltså att handla mer om konsollernas mjukvara och därmed vilka funktioner de får. Hur det blir med det får vi se under det kommande året när maskinerna hamnar i butikshyllorna.

Mer läsning

Annons