Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationalteatern till Sundsvall

/
  • Nationalteatern anno 2005. I december kommer kvintetten till Sundsvall för att spela gamla klassiker som Livet är en fest, Bängen trålar, Kolla kolla, Sent en lördag kväll och Barn av vår tid.Foto: Nationalteaterns arkiv

Nationalteatern kommer till Sundsvall fredagen 9 december, och uppträder på Skönsbergs Folkets hus. Gästartister blir det också, men dessa är i dagsläget inte klara.

Annons
Nationalteatern var en av de mest framgångsrika och bästsäljande grupperna inom den radikala musikrörelsen, med en skivförsäljning som närmade sig 100 000 ex per platta.
Nationalteatern var från början en fri teatergrupp, som inledde sin karriär i slutet av 60-talet. Redan från början satsade de hårt på musiken i sina pjäser, och 1972 kom första skivan: Ta det som ett löfte ... Två år senare kom den klassiska plattan Livet är en fest.
1980 blev de ett riktigt band, Nationalteaterns Rockorkester, med Ulf Dageby som centralfigur. Sedan följde skivan Barn av vår tid, men kort därefter splittrades bandet. Tio år senare återförenades de och samtidigt spelade de in en liveplatta.
Sedan dess har de inte gett ut någon ny skiva, men trots det blir det ofta fullt hus vart de än spelar. Senast bandet besökte Sundsvall var på gatufesten 2003.
Medlemmarna har bytts ut under årens lopp, exempelvis var Totta Näslund med i orkestern. Numera består bandet av fem medlemmar: Ulf Dageby, Håkan Svensson, Håkan Nyberg, Nikke Ström och senaste tillskottet Mattias Hellberg.

Mer läsning

Annons