Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattens fotograf visas på Louisiana

Annons
Han fotograferade nattens barn: prostituerade, transvestiter och uteliggare. Med skarpa ögon bidrog Brassai till att forma bilden av Paris i världens ögon. Nu visas hans fotografier för första gången i en stor utställning på Louisiana i Danmark.


Vännen Henry Miller kallade honom för "Paris öga". Brassais skarpsynta blick vilade från 1920-talet och framåt på den franska huvudstadens gator och invånare. Sina allra bästa bilder tog han nattetid, i skenet av gatlyktorna. "Nattens fotograf" är ett annat epitet som ofta används om honom. Det är också titeln på den utställning som Louisiana inviger den 17 december där 200 fotografier och ett urval teckningar och skulpturer visas.

Brassai föddes 1899 som Gyula Halász i staden Brasso (som han använde som grund för det namn han senare tog sig) som då låg i Ungern. Han studerade konst i Budapest och var till en början avogt inställd till fotografiet som konstform. Han beskrev bland annat fotografiet som "något vid sidan av riktig konst", alldeles för mekaniskt och opersonligt.

1924 flyttade Brassai till Paris och försörjde sig de första åren som journalist. Det var landsmannen André Kertész som övertalade honom att prova att fotografera - och snart var Brassais inställning till fotografiet som medium totalt förändrad. Under sina nattliga vandringar på Paris gator började han ta bilder av dem han mötte. Det är nu han fotograferar den magnifika transvestiten Môme Bijou på Bar de la Lune och fångar det förälskade paret på Place d'Italie.

Rent tekniskt ställde nattfotograferingen till problem - ljuset var ofta dåligt och Brassai fick uppfinna ett eget arbetssätt för att kunna få till sina bilder. När gatbelysningen inte räckte till fäste han sin kamera på ett trebent stativ, öppnade slutaren och smällde av en blixt. Den ibland skoningslösa blixtbelysningen passade hans syften väl. Brassai förskönade inte sina objekt utan avbildade författare och konstnärer, hallickar och transvestiter, opiummissbrukare och amerikanska apacheindianer med samma sakliga, icke-dömande ton.

Sina parisiska nattbilder samlade han i boken "Paris de nuit" som kom ut 1933. Det är dessa bilder som utgör Louisiana-utställningens hjärta. "Natten antyder, den visar inte. Natten ängslar och överraskar oss med sitt främlingskap: den frigör krafter i oss som om dagen är dominerade av förnuftet", har Brassai sagt.

Ett område som fascinerade Brassai särskilt var graffitin på Paris husväggar. 1932 började han fotografera budskapen som var inristade eller målade på stenen. Några av de första av dessa bilder publicerade han i tidskriften Minotaure. Inspirerad av graffitin började han 1934 experimentera med fotografier som han senare kallade "transmutationer". Genom att skrapa och rista in linjer i fotoplåtarna förändrade han det ursprungliga motivet. För samtiden framstod tekniken som gränsöverskridande.

Många av Brassais bilder publicerades i olika tidskrifter, bland annat i flotta Harper's Bazaar. Men ett flertal av fotografierna offentliggjordes inte förrän sent i hans karriär. Det gällde framför allt bilderna från Paris mer ljusskygga områden. Ända till sin död 1984 fortsatte han att avbilda sin omgivning med typisk Brassaisk pregnans.

Många av tidens mest kända författare och konstnärer blev hans personliga vänner. Pablo Picasso, Alberto Giacometti, Jean Paul Sartre och Henry Miller hörde till dem han umgicks flitigt med. Miller skriver om honom i romanen "Kräftans vändkrets" och hans vänskap med Picasso resulterade i boken "Conversations avec Picasso" som publicerades 1964.

Fotografiet förblev Brassais huvudsakliga sätt att uttrycka sig på. Men han fortsatte även att teckna, måla och skulptera. Några av de verken visas också på Louisiana. En lustig ingrediens i utställningen är filmen "Tant qu'il y aura des bêtes" som Brassai gjorde på den zoologiska trädgården i Paris 1956. Utställningen visas fram till och med den 19 mars. (PM)

Mer läsning

Annons