Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Natur och Kultur prisar Kristina Lugn

Annons
Författaren, dramatikern och teaterdirektören Kristina Lugn får bokförlaget Natur och Kulturs årliga pris för betydande kulturinsatser. Med hjälp av de 300 000 kronorna ska den produktiva profilen köpa sig det hon behöver bäst - tid att jobba.


- Det är ett fint pris och mycket pengar och det hade jag inga. Allan Edwall och Erland Josephson har fått det tidigare, så det är klart att jag är stolt. Det är roligt att få pris från ett bokförlag, säger Kristina Lugn.

Hon är en av de mest särpräglade rösterna i det svenska kulturlivet och har dessutom nått en stor publik genom åren. Sedan 1997 huserar hon på Teater Brunngatan Fyra i Stockholm, men hennes dramatiseringar sätts upp på teaterinstitutioner över hela Sverige. Sedan debuten med diktsamlingen "Om jag inte" 1972 har hon hunnit med ett tiotal böcker. I motiveringen till Natur och Kulturs kulturpris 2006 lovordas hon för sitt engagemang, sin närvaro och "för att hon med osviklig känsla förmår att ständigt utmana".

- Fast det förstår jag inte, det där med att utmana. Inte nu för tiden. Jag har inget emot att kallas för utmanande, men det är en komplimang jag inte förtjänar, säger Kristina Lugn.

Vad ska du göra för prispengarna?

- Jag ska köpa mig tid i sommar, eftersom jag inte har någon semester eller några besparingar. Det innebär att jag inte behöver ta beställningsarbeten, som i vanliga fall.

Vad jobbar du med för tillfället?

- Skriver på pjäser, bland annat en musikal och en pjäs åt Dramaten. Sedan är det Brunnsgatan Fyra och så skriver jag på en bok. Det låter väldigt mycket på en gång, men är ungefär som vanligt.

Hur ska du fira priset?

- Inte alls. Det är en mottagning på eftermiddagen och sedan går jag hem och ser "Vita huset" på tv som vanligt, det är det roligaste jag vet. (PM)

Mer läsning

Annons