Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturens lag gäller alltid

/

Annons
Flyttfåglarna har fått nog, nu drar de till playan söderöver och pickar i sig frukt och färska flugor i nåt afrikanskt eller spansktalande land. "Ha så kul, era jävlar", tänker jag och tittar på hur vinden pinar de allt mer gulnande löven.
För så är det, allt som grönskat skall förgås, sedan födas på nytt och allt börjar om. Naturens lag.
Tänk om det kunde vara så enkelt med musikupplevelserna. Det som var kul då är kanske inte dött, men inte längre så betydelsefullt. Det som var så spännande att man knappt kunde andas känns idag förutsägbart och banalt. Förmultnat. Kan man plantera nytt intresse? Var finns såna frön?
En del av denna trötthet beror på att mp3 gjort sitt intåg på allvar. Som jag kämpat, men nu orkar jag inte riktigt längre. Vet inte ens varför jag stretar emot. För varför köpa en skiva för 200 spänn, som tar plats i hyllan, och som dessutom når nätet snabbare än skivaffären? När man kan ladda ner 200 skivor helt gratis, och som får plats på en mp3-spelare i fickan.
I en digital värld finns möjligheten att få tag i allt nästan samtidigt. Jättefint, men samtidigt; denna lättillgänglighet och valfrihet har devalverat glädjen med skivor.
Visst blir jag glad när jag laddat ner de nya, fantastiska skivorna med Death cab for Cutie och Nada surf, men när plattorna väl dyker upp i butiken så känns de inte lika värdefulla.
Trots de grymma låtarna och den underbart melankoliska känsla som musiken ger mig när jag stirrar ut genom regnvåta bussfönster på väg till jobbet; allt det finns ju på skivan. Men ändå, nåt fattas.
Köpa skivorna, ja det borde jag, men har svårt att uppbringa glädjen att hålla i skivan, eller att ens gå in och bläddra i affären. Det blir mest för att stödja artisterna, och ännu mer Skivbutiken i stan, som för en allt mer tynande tillvaro. Butiken krymper, för så är tiderna, och det gör ont. På senare tid har jag börjat känna nåt som liknar fantomsmärtor.
Men samtidigt, vad göra? 2005 är det mp3 som gäller, och det säljs dessutom mer och mer musik på nätet, helt lagligt. Skivan som produkt, ja den kan vi nog glömma. Om 10 år kommer vi gå på museum och skratta åt den cirkelformade silverprodukten. "Tänk att man använde sånt för bara tio år sedan!". Naturens lag, typ.
Fast jag fick trots allt en sjudande het längtan efter nya boxen med Johnny Cash. Så jävla cool att man vill sätta den på piedestal. Ursnygg bok, fyra cd med material mellan 1955 och 2002, och så en dvd.
Att kalaset kostar mer än halva månadshyran för min fyrarummare är en helt annan sak. Man måste prioritera. Gå efter känsla eller plånbok? Hmm ...
Tre tips för att överleva helgen:
Skiva: The Stooges: Fun house Remastered (De var lysande redan innan återföreningen, men låter ännu bättre nu. Iggy är kung!)
Bok: John Ajvide Lindqvist: Låt den rätte komma in (ruggigt suggestivt om vampyrer i en Stockholmsförort)
Film: Zozo (Josef Fares har gjort en riktigt bra film. Imad Creidi, som spelar 10-årige Zozo, är en sensation!)

Mer läsning

Annons