Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till Facebooks menlösa artigheter

/
  • Säg nej till automatiska artigheter på Facebook. Det tycker i alla fall fredaxredaktören Björn Brånfelt.

Annons

När jag var i hänga på fik-åldern var det Forumfiket (i nuvarande 1891) som gällde. Byt ut det mot ditt favorifik så är du med i resonemanget nedan.

Man behövde inte göra sig till på Forumfiket, kom från jobb, plugg, träning, vadsomhelst. 

Sedan: kaffe, cigg, kompisar. Snack, skvaller, skivor, böcker, tidningar. Det räckte för oss.

Så avspänt var Facebook från början (och det var Punksvall-grundaren Pelle Rizell som så mitt i prick-säkert kallade Facebook för nya Forumfiket för inte så länge sedan).

Så var som du är-coolt är det inte längre.

Krav och sociala konventioner tränger sig på.

Numera ska alla Facebook-vänner högtidligen gratuleras när de fyller år - och de ska naturligtvis gratulera tillbaka också.

Ständiga meddelanden och påminnelser från appar och program i mobilen,  alla vill komma åt min information så att jag inte riskerar missa några födelsedagar.

Och när blev det viktigt?

Jag visste när min familj och mina kompisar fyllde år innan Facebook fanns.

Jag behöver inte uppvakta bekantas bekantas bekanta, kompisar till syrran eller kompisar till deras kompisar eller deras barn.

Men det är vad Facebook vill att jag ska göra.

Finns det inte redan så finns det snart en app som skickar ut grattis-hälsningar till alla Facebook-vänner automatiskt till alla som fyller år.

Har vi fyllt i den personlig informationen ordentligt (som Facebook vill) kan en algoritm anpassa tonen i gratulationen.

Grattis ditt pucko! till kompis (som fattar en sådan hälsning), Ber att få gratulera på bemärkelsedagen! till ytligare bekantskaper.

Givetvis får alla som grattat ett automatiskt algoritmiskt utformat personligt tack för uppvaktningen.

När appar sköter de sociala konventionerna kan vi i lugn och ro ägna oss åt att plåta mat, ta selfies och footies och länka till klipp med gulliga kattungar eller du kommer inte tro vad som händer sen-klipp.

Brorsan genomskådade grattis-hyckleriet för flera år sedan. Han byter födelsedatum då och då, fyller år flera gånger om året och cashar in gratulationer.

GP-krönikören Emanuel Carlsten gjorde samma sak häromveckan, bytte födelsedatum och blev nermailad av gratulanter (någon ringde och sjöng Ja må han leva i telefon).

Till sist: 

Jag hoppar av det meningslösa spelet för galleriet.  Tog bort min födelsedag (tror jag) på FB och säger nej! till automatiska artigheter i fortsättningen.

Det vara bara det.

Mer läsning

Annons