Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nervös veteran tar ny sats

Annons
Tommy Nilsson ger i dagarna ut sin femte soloplatta. Förhoppningen är att "Tiden före nu" ska bli startskottet för hans nya band. Även om han är veteran i musikbranschen är han nervös.

- Kommer det inte folk på spelningarna åker man hem fattig.


Efter ett kvarts sekel som artist, med flera guldsäljande album i bagaget och med otaliga listettor är Tommy Nilsson ändå inte säker på hur den nya skivan kommer att tas emot. Han hoppas att låten "Vill du ha sex med mig" blir kvällens sista låt på klubbarna under hösten. Texten tycker han är harmlös jämfört med annat som spelas.

- Jag kunde ha skrivit "Vill du älska med mig" men det hade ju blivit lite tråkigt, säger han.

För egen del önskar han att upptempolåten "Vi brann" blev en hit. Energin i låten behövs på hans livespelningar, tycker han.

- Det kan bli för mycket ballader. Folk somnar efter att ha hört tio snyftare i rad.

Men nog är det ett knippe ballader på nya plattan. Närmare bestämt fler än hälften av låtarna. Ända sedan duetten "Allt som jag känner" med Tone Norum blev en dunderhit 1987 har ballader varit Tommy Nilssons signum. När han repeterar inför framträdandet på "Allsång på Skansen" skriker tolvåringarna efter balladen "Öppna din dörr" - fastän de knappt var födda när den kom 1994 och sålde 40 000 singlar.

- Jag har faktiskt en lite yngre publik också, ler Tommy Nilsson.

Annars är det vuxenpubliken som han vänder sig till, de som går och köper en skiva istället för att ladda ner den på nätet. Att stå på klubb och spela för 20-åringar är inte hans grej längre, tycker han. Tommy Nilsson vill spela för dem som kan relatera till honom. Hans texter handlar om att ha hunnit en bit i livet, om att ha samlat på sig lite visdom och vemod.

- Allt jag skriver handlar om mig, om saker i min närhet.

Tommy Nilsson vill inte bara skriva relationsrelaterade texter. I tunga rocklåten "God man" parodierar han den rike mannen som lägger en slant i bössan.

- Nu när jag är 45 bast kan jag få tycka sådana saker också, säger han.

Sommaren har varit fullbokad för Tommy Nilsson med att spela spöke på Folkteatern Gävleborg, i en musikteater som han skrivit musik och text till och agerade i.

- Men någon skådespelare är jag inte. Det är det min fru som är, säger Tommy Nilsson och tar återigen död på skilsmässopratet mellan honom och Malin Berghagen.

De bor i Järvsö i Hälsingland. Därifrån är det inte så långt till Rättvik och kursgården "Bara Vara" som Tommy Nilsson tillägnar den nya plattan. I konvolutet skriver han "tack till alla vackra själar på Bara Vara. Vet inte var jag hade varit nu utan er".

- Där har jag kunnat rensa grejer i ryggsäcken. Otroligt skönt, säger han.

Musiken kan också vara terapi för själen, menar han, men mest är den ett jobb. Tommy Nilsson skriver alltid musiken först för att sedan försöka passa in texten. Han säger att det kan vara ett helvete ibland då han önskade att pennan kunde flyta på av sig självt, men när han accepterar att skrivandet är ett arbete blir det kul.

- Jag kan fråga vad mina musiker tycker, men i slutändan är det viktigast att jag själv gillar det. Som med "Vill du ha sex med mig" till exempel. Jag tyckte det var bra och det fick räcka.

Fastän Tommy Nilsson har jobbat som artist i mer än 25 år finns nervositeten där inför varje spelning. Utan den skulle det kännas jobbigt, tycker han.

- Att vara nervös är att vara seriös, tycker jag. Man vill ju att det ska bli rätt.

Inför den nya skivan bytte han producent och jobbade med nytt folk på skivbolaget BMG. Efter att i tio år ha tryckt på samma knappar med samma folk var det dags att få in något nytt, tyckte han. Han är jättenöjd med resultatet och ser fram emot att få repetera materialet tillsammans med sitt band. De har gått från en trio till att bli ett niomannaband. Det kommer att bli en del spelningar under hösten men framförallt satsar Tommy Nilsson på nästa sommar.

- Då vill jag ut på turné. (PM)


Fakta/

I början av 80-talet såldes singeln "No way no how" i över en miljon exemplar i - Frankrike.

Tackade nej till amerikanska Toto för att bli sångare i Easy Action.

Hans låt "Dina färger var blå" har använts i reklamfilm för Pripps.

1987 slog "Allt som jag känner" med Tommy Nilsson och Tone Norum rekord på Svensktoppens första plats.

1988 vann Tommy Nilsson en Rockbjörn för årets bästa manliga artist.

1989 vann han Melodifestivalen med "En dag".

1994 såldes låten "Öppna din dörr" i 40 000 exemplar.

Mer läsning

Annons