Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

New Order starkare än nånsin 25 år efter katastrofen

/

Missbruk, bråk och självmord till trots —i år firar Sverigeaktuella New Order 25 år som band och är starkare och produktivare än nånsin, säger trummisen Stephen Morris.
I höst kommer en dubbel-DVD med musikvideos och en dokumentär. Dessutom är en ny skiva på gång.

Annons
Ian Curtis, sångare i Manchestergruppen Joy Division, tog livet av sig för 25 år sedan. Sångarens självmord var förstås en katastrof för de övriga i bandet, men efter två månader bestämde de sig för att fortsätta, och bytte samtidigt namn till New Order.
Ett kvarts sekel senare spelar Bernard Sumner (sång, gitarr), Peter Hook (bas) och Stephen Morris (trummor) fortfarande tillsammans, trots tider med bråk och knark, och nyligen ännu ett medlemsbyte, när Phil Cunningham ersatte avhoppade keyboardisten Gillian Gilbert.
I sommar är New Order ute på en festivalturné, och i torsdags var de huvudakt på Arvikafestivalen. Då passade ST på att snacka lite med Stephen Morris.

I maj var det 25 år sedan Ian Curtis dog. Tänker ni uppmärksamma det på något vis?
Ja, vi vill göra något speciellt eftersom det är 25 år sedan självmordet. Vi har inte spelat i Manchester i år, så där blir det definitivt nåt i höst. Sedan pratar vi om en eller flera europeiska städer också.

Sverige?
Ja, vi har alltid gillat Stockholm, så vi får se.

I september släpps för första gången en DVD med alla era singlar. Den borde kommit för länge sedan.
Ja, eller hur? Det finns ingen bra förklaring varför det dröjt, men Michael Chambers som regisserat de nya videorna på Temptation och Ceremony är väldigt långsam, och Peter Saville (som designar alla omslag till New Orders skivor) jobbar inte heller snabbt. Sen är det med en dokumentär också, New Order Story. Den kom ut på video för några år sedan, men nu är den dubbelt så lång. Men det kommer vara värt väntan, det kan jag lova!

På tal om singlar så brukar ni anlita tuffa remixare på era låtar. Varför det?
Det är kul att se vad nån annan gör med låten. Vi började med det för länge sedan, när ingen gjorde så. Vi hängde mycket på klubbar då och hörde massa bra remixare, och valde dem som gjorde det bäst. En av mina favoriter är Shep Pettibones remix på Love bizarre triangle. Men nu är vi inte ute längre, så nu har vi folk som säger åt oss vilka som är heta, haha! Nej, men några som jag gillar är The Glimmer Twins, och Pete Tong som remixade Crystal på förra skivan.

Ni sågs länge som förnyare av dansmusiken, främst genom Blue Monday.
Med Blue Monday råkade vi bara vara på rätt plats med rätt idé. Det var inte så att vi tänkte att "nu ska vi göra nåt helt nytt", vi kände bara för att göra låten på det viset.

Kom igen, kände ni verkligen inte att ni hade nåt på gång när ni gjorde Blue Monday?
Okej, vi visste att den var speciell och annorlunda, men att den skulle hålla 20 år senare, det trodde vi inte. Men den är både "a blessing and a curse". Om vi spelar den live så säger vissa att "fan, spelar de fortfarande den låten", och om vi inte kör den, så blir folk förbannade eftersom de kommit bara för att höra den. Men jag tycker fortfarande att den känns fräsch.

Känner ni någon press att ni måste förnya er?
Nej, det är oerhört svårt att göra nåt nytt och annorlunda idag. Hade Blue Monday kommit idag hade den inte alls fått samma genomslagskraft. Nu krävs det mycket mer för att synas.

Vad tycker ni om dagens musikscen?
Det är en bra tid för musik nu. Länge har jag bara lyssnat på gamla skivor, men nu finns det många bra band: Killers, Bloc Party, Kaiser Chiefs, Razorlight, Kasabian ...

Er sajt neworderonline har hittills gästats av fem miljoner besökare. Ganska imponerande.
Ja, men det är inte vår sajt. Jag tror att det är några kanadensare som gör den. Men de gör ett väldigt bra jobb. Vi kanske borde skicka några skivor till dem, haha!

Det tycker jag verkligen. Kanske några ex av den kommande skivan? Den är nästan klar har jag läst.
Nja, vi har gjort sju låtar, som är helt färdiga. Vi hade några som var tänkta som b-sidor, men de är för bra för det; de är riktigt bra. Sen ska vi göra fem till, och släppa skivan nästa år, helst innan sommaren. Det är bara ett år efter den senaste, vilket är första gången för New Order. Det brukar ta fem år för oss att göra en ny skiva.

Varför tar det så lång tid?
Först är vi lediga ett år, sedan tar det ett år att komma ihåg hur man skriver låtar, sen tar det ett år att skriva dem, ett år att spela in skivan och ett år att marknadsföra den. Det blir fem år, hehe ...

Fungerar det bra med nya medlemmen Phil Cunningham?
Det är allright. Han är inte så gammal och sliten som oss. Ännu. Nej, men det går bra att skriva låtar med honom, han var med på flera stycken på ... Siren's call. Det var nog därför vi skrev så många låtar.

I våras fick ni utmärkelsen "Godlike genius" av musiktidningen NME. Hur kändes det?
Ehh... det kändes verkligen ... annorlunda. På ett sätt känns det som att man får det för att man har varit med tillräckligt länge i musikbranschen. Men det är ett fint pris, jag har ställt det ovanför öppna spisen.

Som alla andra brukar göra.
Just det.

Fakta: Album

Movement, 1981
Power, Corruption and Lies, 1983
Low-Life, 1985
Brotherhood, 1986
Technique, 1989
Republic, 1993
Get Ready, 2001
Waiting For The Sirens' Call, 2005

Mer läsning

Annons