Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niklas efterträder Tina - vill vara den snälla kocken

Annons
Stjärnkockar är i de flesta fall tyranner som håller sin personal i ett järngrepp i sina exklusiva kök. Det avslöjar Niklas Ekstedt som tar över rollen som tv-kock efter Tina Nordström i SVT:s matprogram "Mat".


Han har sett filmen "Kocken" där Kjell Bergqvist som sadistiskt kökschef ombord på ett handelsfartyg håller sina underlydande i ett järngrepp.

- Det är faktiskt värre i verklighet. Även om fysiskt våld sällan förekommer är köken på toppkrogarna världen över arbetsmiljöer präglade av pennalism. Det finns en tyrannisk tradition inom krogvärldens elit där man medvetet ska trycka ner de yngre i personalen.

Niklas Ekstedt vet vad han talar om. Direkt efter kockutbildningen stack han ut i världen och praktiserade på Charlies Trotter´s i Chicago och arbetade under berömda kockar som Alan Ducasse i Frankrike och Pierre André i Köpenhamn.

Han fick snabbt nog av tuffa tag i stjärnkrogarnas kök, flyttade hem till Helsingborg och öppnade eget. Restaurang Niklas utsågs redan efter ett år till årets bästa affärskrog i Dagens Industri, den nyblivne 21-åringen var då landets yngste krögare.

- När jag öppnade egen krog så tänkte jag att jag aldrig ska behandla min personal så illa som jag själv har blivit behandlad. Jag vill inte vara den elake kocken. I mina kök ska man ha kul, då blir man kreativ och gör bra ifrån sig, säger Niklas Ekstedt.

För två år sedan öppnade han sommarkrogen Niklas i Viken i badorten Viken norr om Helsingborg och basar därmed över ett tiotal kockar.

Tina Nordström hann göra 98 program i serien "Mat" innan hon tog tjänstledigt från SVT för drygt ett år sedan. Att hon blev Sveriges mest populära tv-kock är inget som avskräcker Niklas Ekstedt när han nu ska ta över.

- Tina satte kombinationen tv och mat på kartan och har gjort ett enormt bra jobb. Det är bara roligt att få ta hand om programmet efter henne. Dessutom står hon för en matfilosofi som även jag står nära. Det vill säga så lite halvfabrikat som möjlig men ändå en enkel och fräsch matlagning. Innehållsmässigt blir programmet sig ganska likt, skillnaden kommer att ligga i den personliga touchen.

- Vi är olika personligheter. Det är precis som när man spelar upp ett musikstycke, har man två duktiga musiker som spelar samma stycke så blir känslan ändå helt annorlunda.

Niklas Ekstedt ska inte ha Tomas Tengby som sidekick i köket. Den rollen tar Sara Wennerblom som tidigare var programledare för "Filmkrönikan". Hon får en mer nedtonad roll som åtminstone i det första programmet inskränker sig till att hon för tittarnas räkning avbryter med frågor.

För reportagen i serien står Christer Lundberg från programmet "Christer" i P3. Det blir ganska så kuriösa inslag av typen: Var hittar man Sveriges konstigaste pizza? Varje vecka ska matskribenten Lisa Förare Winblad ge sig ut på smakspaningar. Under säsongen ska tittarna få veta mer om råvaror som russin, rosenvatten, fisksås och frukter som luktar illa.

- Jag vill bjuda på extremt varierad matlagning. Vi ska göra allt från en grillspecial och sommarbuffé till husmanskost och enklaste vardagmiddag. Jag vill också göra mat som håller ett bra pris, säger Niklas Ekstedt.

Bananer är den enda råvara som är absolut bannlyst i programmet. Flygande Jakob, den där stabbiga röran på kyckling och bananer som var populär på 70-talet, är det äckligaste han vet.

- Bananer kan vara okej som mellanmål men jag vägrar att använda dem i matlagning. Den där Jakob tycker jag kan fara och flyga så långt bort han kan komma.

Varför har då matlagningsprogram blivit så populära och varför är tv-kockarna vår tids superkändisar?

-- Matlagning är det sista hantverket som vi fortfarande sysslar med i våra hem. Den skiljer sig från andra hobbies genom att vi måste ägna oss åt den tre gånger om dagen. Matlagning kommer vi inte ifrån, svarar Niklas Ekstedt.

Han menar att fenomenet tv-kockar främst har blivit en stor grej i Storbritannien och Skandinavien för att matkulturen i våra länder inte är lika stark och inte vilar på lika gamla traditioner som i Sydeuropa.

- Frankrike, Italien och Spanien har ingen Jamie Oliver och Nigella eller Tina Nordström. Där är det i stället stjärnkockarna på de mest berömda krogarna som har status, säger Niklas Eksted.

"Mat/Niklas" börjar sändas i SVT1 den 7 april. Tina Nordström ska spela in en serie program i sommar där hon lagar mat i oväntade miljöer runt om i Sverige. "Mat/Tina" får sändningsstart i början av september. (PM)

Mer läsning

Annons