Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nine Black Alps lever rockdrömmen

Annons
Vilda japanska fans, lyriska recensenter och spelningar varje kväll - Nine Black Alps upplever rockdrömmen på riktigt. Debutalbumet "Everything is" har fått musikjournalisterna att jämföra Manchesterbandet med Sonic Youth, Pixies och Nirvana. På söndag gör Nine Black Alps sin första Sverigespelning.


Nine Black Alps har precis kommit till Göteborg, där de får en av sina sällsynta vilodagar. Hittills i år har de gjort ungefär 200 spelningar. Och snart väntar många fler. Efter Europaturnén blir det ännu en resa till USA, där debutalbumet "Everything is" spelades in i våras tillsammans med Elliott Smiths producent Rob Schnapf. Rocklivet är hektiskt. Men Nine Black Alps vill hinna med så många konserter som möjligt och helst resa jorden runt under tiden. Roligast hittills var när bandet kom till Tokyo, tycker gitarristen David Jones.

- Det var helt galet i Japan, det är ju på andra sidan jordklotet och vi trodde inte att någon kände till oss där. Men när vi kom fram var det tjejer som stod och väntade vid flygplatsen och vid hotellet också. Det var jävligt coolt men samtidigt lite skrämmande.

Mottagandet i Europa har inte varit lika entusiastiskt. Men visst finns det folk i publiken som sjunger med i hitlåtarna "Unsatisfied", "Cosmopolitan" och "Not everyone" . Efter Amsterdam och Berlin har det blivit dags för Nine Black Alps att göra sin första spelning i Stockholm, som förband åt landsmännen Kaiser Chiefs. David Jones har väntat länge på Sverigespelningen.

- Vi har alltid velat spela i Sverige. Det verkar vara ett coolt ställe. Vi har bara varit här några timmar men vi har tittat runt lite och vi gillar det. Tjejerna är väldigt snygga och allt verkar så lugnt.

Att komma från Manchester och spela i rockband är inte alltid så lätt. Arvet från storheterna Oasis och Stone Roses väger tungt på den nordengelska industristadens framtida gitarrhjältar. Men Nine Black Alps kan lika gärna jämföras med amerikaner som Pixies och Nirvana. I singeln "Not everyone" låter sångaren Sam Forrest som en ung Kurt Cobain.

David Jones tröttnade snabbt på vad som skrevs i musikpressen. Nu läser han inga recensioner alls.

- När vi började spela läste vi alltid konsertrecensioner. Vi fick mycket beröm. Men sedan gjorde vi en dålig spelning, och fick lika mycket beröm för det. Efter vår bästa spelning någonsin blev vi sågade, så jag litar inte på recensioner längre.

Efter söndagens Sverigespelning forsätter Nine Black Alps sin långa turné till platser de knappt har drömt om att besöka. Under resten av hösten får de bara tre lediga dagar. Men David Jones skrattar åt stressen som om allt vore ett skämt.

- Att spela live inför riktiga människor är mycket mer spännande än att vara i studion. Band som spelar 50 gånger om året är ju bara lata. (PM)


Fakta/

Nine Black Alps är förband till Kaiser Chiefs som spelar på Mondo i Stockholm på söndag.

Mer läsning

Annons