Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ninsun Poli känner sig hemma på scenen

Annons
Botkyrka-tjejen Ninsun Poli gör soul som kan få den mest stelbente att dansa. Snart släpper hon sin första ep. Men att framträda live är viktigare än att spela in skivor för sångerskan och låtskriverskan.

- Att uppträda ger mig mer som sångerska och musiker. Det är där man får den där kontakten med folk, säger hon.


Årets nya stjärnskott kan vara Ninsun Poli från Botkyrka utanför Stockholm. Denna 20-åring har redan imponerat stort med sin självsäkra och svängiga soul på P3, Hultsfredsfestivalen, Malmöfestivalen och Stockholmsställen som Berns, Lydmar och Mosebacke. "En röst som borde gå på export", "en stjärna är född" och "20 år och redan järnkoll" har det hittills skrivits om henne. Och detta innan hon ens släppt sin första ep "For real" som kommer den 28 september.

Själv tar Ninsun Poli uppmärksamheten med ett upphöjt lugn.

- Det känns jättebra och kul, det är ju det jag vill. Det känns bara kul och inte jobbigt. Jag känner att jag utvecklas hela tiden och om jag fortsätter som jag gör blir det bara bättre, säger hon.

Ep-skivan "For real" är inspelad i Los Angeles tillsammans med storebrorsan och producenten Nabu Poli och innehåller förutom hennes egna låtar, en cover av den obskyre folksångaren Sixto Rodriguez låt "Sugarman". På skivan medverkar också en rad musiker som spelat med bland andra Ray Charles, Stevie Wonder och Whitney Houston. Ninsun Poli lyser upp när musikerna kommer på tal.

- Det var underbart, det kändes väldigt inspirerande att få jobba med dem. De visade verkligen att de håller på med musik för att de älskar det. De hade kunnat komma in och vara jättestroppiga och överlägsna men i stället tyckte de bara att det var kul att spela. Det kändes kul när de kom fram och sa att jag hade en bra röst, säger hon.

Ninsun Poli levererar sin soul med en självklar pondus - som om hon inte gjort annat i sitt 20-åriga liv. Och det är inte långt från sanningen. Musiken har funnits i Ninsun Polis liv så länge hon kan minnas. Hemma spelades det alltid musik, allt från assyrisk folkmusik till soul. Hon gick i musikklass i skolan från fjärde klass och sjöng i kör. Förra året avslutade hon sin utbildning på musikgymnasiet Rytmus i Stockholm.

Redan som tolv-trettonåring började hon skriva egna låtar, inspirerad av sångerskor med själfulla och starka röster. India Arie och Lauryn Hill har betytt särskilt mycket för henne.

- Jag tycker speciellt mycket om Lauryn Hills live-skiva. Den var så naken och så ärlig. Hon visade att det spelar ingen roll hur du klär dig eller hur mycket smink du har på dig eller om din röst är på topp - du kan ändå förmedla din musik på ett bra sätt om det verkligen kommer inifrån. Det inspirerade mig väldigt mycket.

I dag skriver Ninsun Poli många av sina låtar tillsammans med sin 28-årige storebror Nabu Poli. Hon står oftast för texterna och melodin och han instrumenteringen.

- Vi känner varandra så väl så det känns skönt och tryggt. Det var han jag började skriva låtar med. Vi har byggt upp en bra relation. När vi skriver musik kan vi skilja på att vi är bror och syster och att jobba som två musiker och låtskrivare.

Framöver hoppas Ninsun Poli kunna återvända till Los Angeles för att spela in ett fullängdsalbum. Om allt går som det ska kan albumet komma ut redan till våren. Men viktigast för henne är ändå att få möta publiken live. Hon vill sträva efter att nå ut och att få en nära kontakt med publiken.

- Jag känner mig hemma på scenen. Det här är jag. Det är så mycket man är osäker på i det vardagliga livet, men där är jag säker. Det är min grej och det kan ingen förstöra. (PM)


Aktuella spelningar med Ninsun Poli:

22 oktober Södertälje, Kulturnatten

17 november Göteborg, Storan

Mer läsning

Annons