Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nintendo DS inleder spelkriget

Spelkriget har börjat. Nintendos bärbara superspel DS kommer i vår att slåss mot Sonys PSP om spelarnas gunst. På fredag kommer DS, och ST:s spelexpert Sofia Hård har testat maskinen, och recenserar även en handfull spel.

Annons
För första gången någonsin står ett bärbart krig för dörren. Där Nintendo tidigare i princip haft monopol på den bärbara spelscenen kommer nu konkurrens från starka Sony och deras designmissil Playstation Portable.
Nintendos vapen i kampen om spelarna heter Nintendo DS och släpps nu på fredag. Utrustad med mikrofon, bakåtkompabilitet och en tryckkänslig yta är det här ett litet finessmonster som kan ta det bärbara spelandet till helt nya nivåer.
Den största nyheten är dock i särklass de två skärmarna. DS står nämligen för Dual Screen, och betyder i korthet att konsolen har två bakgrundsbelysta skärmar istället för en.
Detta innebär såklart en hel del nya möjligheter för utvecklarna, till exempel i rollspel där du ständigt kan ha uppe den annars så flitigt besökta menyn för att på ett ögonblick ändra magier eller utrustning.
Spel där kartan är viktig kommer att fungera utmärkt där den ena skärmen konstant kan visa var du befinner dig. Därför är det föga förvånande att både Castlevania och Metroid är under utveckling till formatet.
Den andra riktigt stora nyheten sitter i den nedre skärmen som är en så kallad Touch Screen, det vill säga att den är tryckkänslig. Ungefär som en handdator med andra ord.
Det går alldeles utmärkt att enbart använda fingrarna som kontroller, men vill du ha lite mer precision finns det två andra lösningar.
Den ena är den lilla plastpennan som sitter på baksidan av konsolen, Stylus. Med denna kan du trycka exakt där du vill, oavsett om det är i ett stressigt minispel från Wario Ware Touched eller ett chattmeddelande i det medföljande pratprogrammet Pictochat.
Den andra lösningen är att använda det så kallade peksnöret. Handledsremmen på Nintendo DS har faktiskt en ytterligare funktion, man kan trä ändan av snöret runt tummen och får då en liten hårdplastyta istället för en ojämn tumme.
Detta är utan tvekan den bästa lösningen i Metroid Prime: Hunters som faktiskt gör att det fungerar strålande att spela förstapersonsskjutare på formatet.
Nintendo DS är utan tvekan en intressant konsol som med sitt låga pris snart har sålts i sex miljoner enheter världen över. 1595 kronor är det rekommenderade priset i Sverige och då ingår förutom konsolen även ett demo på Metroid Prime: Hunters.
Den blev den snabbast säljande spelkonsolen i Australien efter den första försäljningsveckan. Blir det möjligen samma succé här? Mycket talar för det eftersom det var länge sedan en lika prisvärd konsol såg dagens ljus.

Mer läsning

Annons