Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nobelpristagaren Saul Bellow död

Annons
Nobelpristagaren Saul Bellow har avlidit, 89 år gammal. Han räknas som en av USA:s mest framträdande författare efter andra världskriget. Hans böcker är färgade av komisk melankoli, några av de mest kända är "Humboldts gåva", "Augie Marchs äventyr" och "Fler dör av krossat hjärta".

- Ryggraden i amerikansk litteratur på 1900-talet utgörs av två författare - William Faulkner och Saul Bellow. Tillsammans är de 1900-talets Melville, Hawthorne och Twain, säger kollegan Philip Roth i ett uttalande till nyhetsbyrån AP efter nyheten om Saul Bellows död.

I Saul Bellows verk finns den judiska erfarenheten invävd. Men hans böcker rymmer inte bara frågor om religiös och social tillhörighet utan är allmängiltigt existentiella. Mest tilltalar de kanske läsare som, liksom Bellow, bär ett romantiskt stråk inom sig.

Saul Bellow föddes 1915 i Kanada, som son till ryska invandrare. Som ung flyttade han till Chicago, den amerikanska stad som hans litterära verk är mest förknippade med. Saul Bellow blev den förste författaren som vann litteraturpriset National Book Awards tre gånger. 1976 fick han Pulitzerpriset för "Humboldts gåva" och samma år tilldelades han Nobelpriset i litteratur. Bellow avled i sitt hem i Brookline, Massachusetts, efter att en tid ha lidit av vacklande hälsa. (PM)

Mer läsning

Annons