Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nördarnas rymdepos går in för landning

Annons
I 30 år har "Liftarens guide till galaxen" charmat radiolyssnare och läsare över hela världen. Nu har Douglas Adams skruvade rymdberättelse blivit film - ett fantasifyllt actionäventyr med en stor portion samhällssatir.


Filmen hade världspremiär i London tidigare i veckan och mottagandet från kritiker och Douglas Adams miljontals trogna fans har varit över förväntan.

I slutet av 70-talet skapade Adams radioföljetongen "Liftarens guide till galaxen" som genast blev kultförklarad. Han omvandlade den till en bokserie som den skojfriske författaren kallade "världens längsta trilogi" (den innehöll fem delar). På 80-talet kom tv-serien och fram till sin död i maj 2001 arbetade Douglas Adams med manuset till långfilmsversionen. Det har nu färdigställts av Karey Kirkpatrick som skrev "Flykten från hönsgården".

- Allting i berättelsen gick så klart inte att få plats med i filmen, men jag tycker att det mesta av vikt är med och det ser skithäftigt ut, säger Martin Freeman, (Will i "The Office") som spelar huvudpersonen Arthur Dent.

Filmen handlar om en helt vanlig kille i ett helt vanligt hus, i en helt vanlig liten engelsk by som en morgon upptäcker att det ska byggas en motorväg genom hans hus. Samtidigt har universums makthavare bestämt sig för att spränga jorden för att bygga en genomfartsled och Arthurs enda räddning är kompisen Ford Prefekt (rapparen Mos Def), som visar sig vara utomjording. Helt plötsligt befinner sig Arthur och Ford på ett rymdskepp omgivna av slemmiga vogonbyråkrater.

De åker sedan på en galen och minst sagt skruvad resa där de möter varelser från konstiga planeter, bland annat gör John Malkovich en lysande insats som Humma Kavula. Vi blir även bekanta med den deprimerade roboten Marvin (med röst av Alan Rickman) och planetformgivaren Slartibartfast (Bill Nighy) som har designat jorden och är extra stolt över Norges fjordar. Universums excentriske, egenkäre och tvåhövdade president Zaphod Beeblebrox spelas av Sam Rockwell.

- Jag gillar att välja helknäppa roller för då har man som skådespelare mer att leka med, säger Rockwell. Dialogen är rapp, kostymerna coola och inspelningsplatserna otroligt läckert designade. Jag tycker också om att detta inte är en typisk science fiction-film. Det är en samhällssatirisk komedi med brittisk humor, helt i linje med till exempel Monty Python.

Regissören Garth Jennings långfilmsdebuterar med filmen som produceras av hans kollega Nick Goldsmith. Tillsammans driver de ett bolag i London som specialiserat sig på musikvideor.

- Det var inget lätt projekt att ge sig på, säger Jennings. Jag tror att vi fick jobbet just därför att vi är vana vid att använda fantasin när vi gör film. "Liftarens guide till galaxen" är ingen "Independence day", det här är en väldigt brittisk film med en betydligt mindre budget än en typisk Hollywoodactionrulle.

Martin Freeman tillägger att även om filmen är väldigt brittisk så är den samtidigt universell.

- Alla människor kan känna igen känslan av hjälplöshet, att byråkraterna styr ens liv, att man motarbetas om man försöker tänka själv - och så vidare. "Liftarens guide till galaxen" är visserligen en actionkomedi som utspelas i rymden, men den är mycket mer än så. Det är en filosofisk betraktelse över de stora världsfrågorna. Eller som det uttrycks i filmen: vi kanske har det ultimata svaret men vet inte vilken fråga vi ska ställa.

"Liftarens guide till galaxen" får premiär i hela Sverige den 27 juli. (PM)

Mer läsning

Annons