Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norden hoppas på finalplats

Annons
Våras det för nordisk schlager? I Kiev är förväntningarna ovanligt höga inför semifinalen. Det talas om ett starkare nordiskt startfält än på länge.

Förra året var Eurovision Song Contest en besvikelse för våra grannländer. Alla utom Sverige hamnade så långt ner i resultatlistorna att de i år måste kvala till finalen. Men i år finns det hopp. Norge, Island och Sverige finns alla bland låtarna som tippas bland de tio bästa och inte heller Finland och Danmark behöver skämmas för sina bidrag.

Vi lät de nordiska artisterna fick svara på tre frågor inför semifinalen. Martin Stenmarck slapp eftersom han ännu inte hunnit lyssna på de andra nordiska bidragen.


+ Är de nordiska bidragen ovanligt bra i år?

+ Vilken är din favorit bland dem?

+ Vad skulle en seger i tävlingen betyda för dig?

Geir Rönning, "Why", Finland:

- Ja, jag tycker att kvaliteten på de nordiska bidragen aldrig varit så hög. Vi borde gå vidare hela gänget.

- Island. Och om det skulle vara dags för en ballad att vinna röstar jag på mig själv. Artisten i all ära, men det är dags att låta låten komma i fokus.

- Oj, oj oj. En vinst skulle betyda jättemycket - för mig personligen och för Finland, som har kämpat i många år utan att få en seger. Men jag är ett stort Melodifestivalfan och för mig är det en dröm bara att vara här. Jag njuter av varje sekund

---

Glam i Wig Wam, tävlar med "In my dreams" för Norge:

- Jag tror inte att de nordiska låtarna är bättre, vi har bara samma musiksmak. Däremot tycker jag att det är bra spridning i stilar mellan bidragen.

- Martin Stenmarck är en av de mest rutinerade entertainrarna här och han sjunger fantastiskt. Alla de nordiska sångarna är jättebra artister som man kan placera i vilket sammanhang som helst. Men det är bara vi i Wig Wam som är ett band. Jag tror tävlingen behöver mer sådant.

- En vinst skulle betyda mycket för ett band som oss. Vi skulle kunna turnera i alla öststaterna. Men vi måste inte vinna, det är ett tillräckligt stort äventyr ändå.

---

Jakob Sveistrup, "Talking to you", Danmark:

- Norden står ovanligt starkt i år. Jag tycker att alla bidragen är bra.

- Bäst av alla är Martin Stenmarck. Han sjunger fantastiskt och låter skiljer ut sig från resten.

- Jag har ingen aning. Det här är redan nu ett stort äventyr som man bara upplever en gång i livet. Det är helt fantastiskt att vara här.

---

Selma, "If I had your love", Island:

- Ja, de nordiska bidragen är ovanligt bra i år, och det bästa är att de är så olika. Tillsammans så blir det en bra cocktail, sofistikerad.

- Norge är bäst. De är helt annorlunda alla andra och påminner oss om att vi är här för att ha kul. Det är något som är lätt att glömma.

- Jag har ingen aning. Jag ser inte längre än till semifinalen. Jag hade helst sluppit vara med i den och varit i final med en gång. (PM)

Mer läsning

Annons