Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordisk gnagare förbryllar Cannes

Den 58:de filmfestivalen i Cannes öppnade på onsdagen med Dominik Molls \"Lemming\".

Annons
Öppningsfilmerna brukar tillhöra en av två kategorier - stora, påkostade, stjärnspäckade underhållningsfilmer eller nya filmer av toppregissörer. Dominik Molls film uppfyller inte något av dessa kriterier.

Han har hittills bara regisserat fyra filmer, varav en är \"Harry - en vän som vill dig väl\". Speicellt stjärnspäckad är inte \"Lemming\", som har Charlotte Rampling och Charlotte Gainsburg som de mest kända namnen. \"Lemming\" är en märklig liten film om kärlek, död, besatthet och en lämmel från Finland. Ett djur som förbryllade eftersom ingen på den franska Rivieran tidgare har hört talas om vår nordiska gnagare

Så här, kort efter premiärvisningen har få hunnit kommentera filmen. Istället diskuteras mest kommande begivenheter, och självklart nämns \"Star Wars\" i var och varannan mening. George Lucas film får världspremiär i Cannes och den visas i den officiella serien, om än utom tävlan.

Det pratas också mycket om att två av årets tävlingsfilmer är baserade på tecknade serier. Det gäller Frank Miller och Robert Rodriguez \"Sin City\" efter Millers hårdskokta serier med samma titel. David Cronenbergs \"A History of Violence\" efter John Wagner och Vince Lockes serie visas också i Cannes.

Att filmer baserade på tecknade serier kan vara annat än \"Spider-Man\" och \"Batman\" har vi fått många bevis på under senare år med filmer som \"Road to Perdition\" och \"American Splendor\". Nu har alltså ytterligare två seriebaserade filmer lyckats ta sig in på ett respekterat område.

Ute på gatan stoltserar superhjältarna i \"Fantastic Four\" där de blickar ner från affischerna för sommarens stora seriefilm. I vanlig ordning är Croisetten nerlusad med reklam för nya och kommande filmer. Utanför lyxhotellet Carlton har Disney parkerat Herbie, den på 70-talet så populära folkvagnen, som det nu gjorts en ny film om.

Går man förbi Herbie in mot Carltons entre, hittar man Paris Hilton - om än bara i affischform. Fröken Hilton kommer dock att anlända till Cannes. Hon ska göra reklam för sin nya komedi \"National Lampoon´s Pledge This!\".

Så är det ofta i Cannes. Tävlingsfilmerna i all ära, men inget drag på stan och ingen turism utan omskrivna filmstjärnor. Superkändisar är här för att prata om helt andra filmer, ibland filmer som inte ens börjat spelas in. Närvaron av celebriteter innebär att galavisningarna av tävlingsfilmerna genast blir glittrigare. En obskyr regissör från ett öststatsland blir förstås intressantare om Sharon Stone går bredvid honom uppför den röda mattan.

Redan tidigt på morgonen, ute på gatan framför den stora galabiografen, var de redan på plats - de förhoppningsfulla filmturisterna som kommer till Cannes. Horder av kändistokiga som gör allt för att få se en skymt av en filmstjärna.

De bär med sig campingstolar och väldiga matsäckar och slår sig tidigt på dagen ner där det passar för att invänta stjärnornas ankomst till kvällens galavisningar. Filmturisterna är faktiskt mer uthålliga än alla de kroppsmålade, mänskliga statyerna som står på rad längs Croisetten. (PM)

Mer läsning

Annons