Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordisk jazz räddar marknaden

/

Annons
Det är beklämmande när man ser hur utvecklingen gått för jazzmusiken de senaste åren. Jazzfestivaler i traditionell mening har förvandlats till kommersiella jippon och de multinationella bolagen med säte i USA har mer eller mindre slutat att ge ut nyproducerad jazz på skiva.
I OJ nr 10/2005 recenseras en musikpolitisk bok av amerikanen Stuart Nicholson med titeln Is Jazz Dead? (Or has it moved to a new adress). Innehållet i boken kommer säkert att debatteras friskt framöver för Nicholsons två huvudteser i boken är att jazzen i USA blivit standardiserad och konservativ, inte längre världsledande.
Den andra tesen är att det nya i musiken nu händer utanför USA, framför allt i Europa. Jag är övertygad om att det fortfarande händer spännande saker inom jazzen i USA men så länge den inte dokumenteras får vi tyvärr vara ovetande. Det som händer i Europa dokumenteras väl av bl.a. ECM, Dreyfuss, ACT, Stunt, Music Mecca plus ett stort antal mindre bolag som värnar starkt om jazzens framtid på skiva.
Utan deras skivutgivningar skulle marknaden vara totalt död för det som kommer från USA kan räknas i promille. Det är rakt igenom nordisk jazz som kommit mig till del ur den senaste tidens skivskörd. Från avspänd Patrik Bomans alerta Seven Piece Machine, skön vokaljazz till free form i Ornette Colemans 60-talsanda med mera.
Här kommer en rad färska jazzfynd på cd som alla varmt rekommenderas.
Patrik Boman Seven Piece Machine Deep City Blues (Arietta) Patrik väver framgångsrikt vidare på Mingustråden på sitt mycket personliga sätt. Ett starkt album med många spännande solister som Patrik själv bas, Peter Nordahl piano, Karl-Martin Almqvist tenorsax, Magnus Broo trumpet med flera.
Monica Borrfors & Sweet Jazz Trio Remembering Billie (Arietta) Ömsint Lady Day-hyllning.
Peter Nordahl Trio A Brand New Silver Dollar (Arietta) Utsökt pianospel med personlig touch.
Trio X of Sweden (Agnas) Pianotrio som bjuder på spännande utvikningar.
Kristian Harborg 4 - Harbotastic (Moserobie) Ny frisk fläkt på tenorsax som ni bör bekanta er med. Ludvig Berghe sitter vid pianot.
Brat Please don´t shoot (Moserobie) Norsk kvartett med två saxofoner, bas och trummor som tagit ett stort steg tillbaka och in i Ornette Colemans fria 60-talsjazz.
Cool Train Tolonen plays Coltrane (Prophone) Gitarristen Jukka Tolonen tolkar ett fång John Coltrane klassiker påtagligt inspirerad av Jimi Hendrix.
Swedish Songbirds (Prophone) Samlingsalbum med några av våra främsta jazzsångerskor, Alice Babs, Rigmor Gustafsson, Carin Lundin med flera.
Arne Domnérus/Gustaf Sjökvist Antiphone Blues (Proprius) En återutgivning från 1974 där Dompan och Sjökvist bjuder på ett stämningsfullt möte i Spånga kyrka med jazz av andlig karaktär.
Till sist vill jag påminna om att nu finns DVD-filmen om Kjell Sundling till salu. Kontakta jazzklubben för mer information eller undertecknad på hans.erik@sundsvall.nu

Mer läsning

Annons