Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norska med särskilt sinne för hittar

Annons
Hon har redan sålt platina hemma i Norge och blivit hyllad av Kanye West. Nu släpps hennes tredje skiva "Apparently unaffected" i Sverige och Maria Mena hoppas på att bli en av få norskor som lyckas i storebrorslandet.


En förmåga att skriva hitlåtar är få förunnad. För norska Maria Mena är det närmast en självklarhet. Hon är bara 20 år gammal men har redan skrivit låtar som de flesta har hört. Hennes "You are the only one" till exempel, tog henne hela vägen till USA och David Lettermans "Late show". Och superstjärnan Kanye West utsåg den till årets sommarhit 2004. Men när det var dags att skriva låtar till "Apparently unaffected" valde Maria Mena en annan väg.

- Jag har en känsla för hits, de kommer naturligt. Alltför naturligt. Jag försöker faktiskt att undvika dem, men det går liksom inte. Så den här gången har jag sett till att få ut dem först så att andra typer av låtar får en chans att komma fram. Blir de för hittiga så säljer jag dem, säger hon och skrattar.

Maria Mena är just nu i Sverige för att marknadsföra "Apparently unaffected", en naturlig fortsättning på förra plattan "Mellow". Det handlar om musik någonstans mellan Norah Jones och Alanis Morisette. Hon berättar att hon stod vid ett vägskäl inför sin tredje skiva. På den första var hon bara 16 år och när uppföljaren gjordes var hon så nöjd över att ha en publik att hon försökte behaga den och ge den vad den ville ha. Nu är hon 20 och mer säker på sig själv och sin talang.

- Det är viktigt för mig att en skiva speglar perioden då den gjordes. Att låtskrivandet är aktuellt. Jag har känt mig för musikaliskt länge men jag tycker att jag har hittat hem nu. Jag har en klarare bild av vad jag vill, mycket beroende på att jag är äldre. Sedan är den här skivan väldigt personlig. Det är ingen idé att förneka att jag gick igenom en hjärtesorg, det märks alldeles för väl i texterna. "Apparently unaffected" är alltså en ironisk titel...

Till sin hjälp på skivan har hon sitt "kreativa stöd", producenten Arvid Solvang, som också är medkompositör till låtarna. Det är ett samarbete som fungerar väldigt bra, men upplagt på ett annorlunda sätt. Mycket för att Maria Mena inte spelar något instrument men främst för att hon har diagnosen synestesi, ett neurologiskt tillstånd som blandar sinnena.

- Det är så synd om Arvid ibland när jag pratar om bruna och gröna ackord. Synestesi innebär att jag använder mig av sinnebilder för att beskriva känslor och andra saker. För mig kan ett ackord vara brunt. Det låter nog jättekonstigt, men det finns en kille som jag alltid beskriver som en båt. Jag vet inte varför för han är inte tjock eller så. Och när jag kysser min kille så tänker jag alltid att jag är ute och strosar på gator, ofta i parken Birkelunden i Oslo av någon anledning. Det har jag aldrig berättat för någon, ha ha.

Nu väntar en hektisk promotiontid för Maria Mena. Först Norden, sedan Europa och USA. När det gäller Sverige är hon hoppfull men tveksam. Hon beskriver den svenska marknaden som den skummaste i världen för en norsk artist.

- Jag har lite fans i Sverige, men det kunde vara fler. Det är jättesvårt för norska artister att lyckas i Sverige. Jag tror att det beror på att ni har så hög standard på er musik. Vi ligger några hack bakom, men i framtiden kommer det att förändras.

Som sig bör släpps "Apparently unaffected" på Norges nationaldag den 17 maj. (PM)

Mer läsning

Annons