Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norska "Nemi" roar hela Europa

Annons
Till morgonkaffet och flingorna kan vi läsa om hennes kärleksproblem, sagodrömmar och korta processer med korkade killar. Norska Lise Myhres tecknade serie "Nemi" har intagit Norden och sprider sig nu över Europa.


Det har gått åtta år sedan Lise Myhre ritade sin första "Nemi"-strip. I dag publiceras serien i mer än 70 dagstidningar i Norge, Sverige, Finland, England och Skottland - Danmark, Spanien och Tyskland är på gång. I Sverige finns hon i ett 20-tal tidningar och har ett eget seriemagasin. I dagarna kommer det tredje seriealbumet om Nemi på svenska.

- Jag är inte materialistisk överlag men jag tycker att det är härligt att både kunna betala hyran och ha råd med mat. Jag var en "starving artist" i många år och var beredd på att vara det resten av livet. Så det är en underbar förändring, säger Lise Myhre.

Med cool ny musik, prisbelönta filmer och populära serier har Norge på bara några år kommit att betraktas som en hipp kulturnation. Det är lätt att glömma att landet länge varit svenskarnas favorithackkyckling.

- När Nemi kom ut här första året så var mina förläggare nervösa för att folk skulle få reda på att jag var norsk. De sade att folk här inte gillar saker från Norge, att utgångspunkten är att allt därifrån är skit. Så det har nog skett en förändring, säger Lise Myhre.

Hon tror att en stor del av framgången utanför Norge beror på bra översättare.

- Om någon gillar Nemi så är det nästan till 50 procent översättarens förtjänst. Det var lite problem i England och där har vi fått en ny översättare - innan dess var det många som reagerade på att Nemi var för "posh", för fin i kanten. Så översättningen betyder mycket.

Lise Myhre fyller 30 år i höst, en ålder som man kan tänka sig att åtminstone Nemi skulle ha svårt att förlika sig med. Är det likadant för hennes skapare?

- Jag är mindre upphängd på ålder än jag är på tal. Vissa tal låter så fina. Jag älskade att vara 27 för att jag tycker att det är ett så vackert tal. Nu är jag 29 och det har jag ingen lust att vara för det är ett sånt klichétal - ingen är 29, alla bara säger att de är det. När man är 30 säger folk - åh gud, hur är det att vara 30? 31 tror jag är bra.

Kommer Nemi att få en 30-årskris?

- Nemi kommer inte att fylla 30 - hon ska vara i 20-årsåldern. Jag vill inte se henne bli äldre och köpa hus på landet, det blir fel.

Hon döpte sin huvudperson efter byn Nemi i Italien. Nemi ligger vid en gammal vulkankrater som är fylld med vatten, sjön Lago di Nemi. Vattnet sägs vara magisk men det var inte förrän Lise Myhre åkte dit för något år sedan som hon insåg exakt hur välfunnet namnet var.

- Nattgudinnan Diana hade ett tempel som var aktivt i många hundra år, precis vid vattnet. Urskogen är så gammal och frodig med en massa blommor och det ligger så mycket historia i varje sten. Jag hade en jättegammal guide med bara en tand som var otroligt söt - han pekar på vägen och berättade att den var belagd med lavastenar från när vulkanen var aktiv. Allt passade in i en fantasyroman. (PM)


Fakta/Lise Myhre

Född: I Oslo den 1 november 1975.

Bor: I Oslo.

Familj: Mamma, pappa, storebror, storassyster, fyra syskonbarn och en käresta.

I cd-spelaren: Goth Minister.

Senast lästa bok: "Den hemliga historien" av Donna Tartt.

Favoritfilm: "Donnie Darko".

Hjälte: "Mamma, för hon är så fin."

Aktuell: Med boken "Nemi III". Seriestripparna publiceras i ett 20-tal dagstidningar i Sverige.

Mer läsning

Annons