Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostalgidans på Ragvaldsnäs danspaviljong

/
  • Ester Wallman, 73, Ragvaldsnäs och Rune Engström, 62, Norrfjärden, dansade på Ragvaldsnäs danspaviljong på tiden då det begav sig. I lördags var det dags igen för en återträff.

I lördags kväll bjöds det nostalgi i massor när det var dans på Ragvaldsnäs dansbana i Gnarp. Nu förevigas också den anrika paviljongen i en dokumentärfilm.

Annons
Danspaviljongen i Ragvaldsnäs, Gnarp, byggdes klart 1923. Fram till och med mitten av 70-talet anordnades det regelbundet sommardanser som lockade många besökare från Nordanstig, Sundsvall och Njurunda.
Det var ett jättepopulärt ställe. Vi ville ha en nostalgidans i lördags med gamla musiker och få dit folk som brukade dansa där förr. Det blev en rejäl succé och alla var jättenöjda, säger Tommy Lindberg, ordförande i Ragvaldsnäs bygdeförening som arrangerade danskvällen.
I lördags var många tillbaka från tiden då det begav sig, med 230 inlösta på dansen.
ST träffade Ester Wallman, 73, Ragvaldsnäs och Rune Engström, 62, Norrfjärden.
Här har jag haft mycket roligt genom åren. Det var ett väldigt populärt ställe och jag var här nästan varje gång under 40- och 50-talet, säger Ester.
Rune Engström minns tillbaka:
Det var alltid en sådan härlig stämning här och man träffade massor av trevligt folk, säger Rune.

Nu förevigas också historien om paviljongen i en dokumentärfilm, med arbetsnamnet Balladen om en dansbana. Bakom projektet står dokumentärfilmaren Hélène Aastrup-Samuels, Stocka. Hon hoppas att SVT kommer att sända filmen, som beräknas vara färdig i december.
Det är fantastiskt att det här lilla huset kan betyda så mycket för så många människor. Jag tycker det är viktigt att visa på villkoren för kulturen på landsbygden och skildra människorna bakom allt jobb, säger Hélène Aastrup-Samuels.
Hélène vill också skildra en danskultur som hon befarar kommer att försvinna.
Vi håller på att tappa en danskultur som ger mycket närhet och som är viktig för många människor. Jag vill visa den närheten i filmen, säger hon.
Tidigare har hon gjort dokumentärerna Stockholmstango och En afrikansk stjärna, som även sänts i SVT.
För musiken stod Björnes från Gnarp och en mix av Hudiksvallsbanden Gösta Svenssons och Leif Norbergs orkester.
Det här var en riktig nostalgikick. Man kände igen många av människorna från förr. Sådana här ställen är verkligen kulturhistoria och det är jätteviktigt att de finns kvar, säger Leif Norberg, som driver Folkets Hus i Hudiksvall.

Mer läsning

Annons