Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostalgitripp/ välkommen/ julklapp

Annons
Varför inte satsa på en resa i julklapp? Inte vilken resa som helst utan en nostalgisk resa i tiden i Schlagerlandet Sverige.
Jag har ett bra tips i så fall. Stora Schlagerboken passar som hand i handske i juklappspaketet till musikälskaren i familjen.
Vilken resa i tiden, från 1954 till 1969!
Det handlar om svenska schlagersångerskor genom tiderna. Dubbelbandet borde bli en bestseller i musikkretsar. Här hittar man unika fakta om våra profiler på spinnsidan, från storheter som Alice Babs, Siw Malmqvist till ganska anonyma namn som Birgitta Brandt och Ulla Christenson. Författarna Hans Olofsson och Leif Aulin har lagt ned ett enormt arbete på de båda banden. Inte minst borde spanandet efter diskografi-fakta ha kostat åtskilliga timmar. Men trägen vinner. Böckerna innehåller både bilder på skivomslagen, skivbolag, titlar och skivnummer, listplaceringar med mera. Nostalgikickarna duggar tätt.
Stora Schlagerboken berättar massor av sånt vi aldrig vetat. Sångerskorna presenteras med tidsenliga bilder och trevliga texter så tro inte att det här bara är mums-muns för finsmakarna. Bättre sällskap i läsfåtöljen var det längesedan jag hade.
Och eftersom jag nu slagit an den nostalgiska tonen i krönikan är det lika bra att fortsätta på den inslagna vägen. Om jag har fint sällskap i läsfåtöljen så kan jag nämligen försäkra att det musikaliska sällskapet i cd-spelaren inte heller går av för hackor. Där snurrar nämligen Björn Skifs nya album, Decennier, sånger från en annan tid.
Vår kanske främsta soulröst blåser dammet av ett gäng gamla härliga schlagerlåtar, såna vi glömt och som riskerat att förbli glömda till stor synd och skam. Skifs är en sensation. Det här blir min julplatta trots att det inte finns en enda julsång med på den. Men den sköna avspända stämningen finns där. Björn gör så bra att man blir lycklig i hela kroppen. Bäst av allt är att de gamla schlagerlåtarna lever och fortfarande fungerar. Min reflektion blir att det sannerligen inte är någon tillfällighet att Sverige är ett schlagerland av rang.
Decennier blir en storsäljare, tro mig. Jag hoppas projektet får en fortsättning, att Björn Skifs gör som Rod Stewart gjort med den amerikanska sångboken, följer upp med en fortsättning. I Roddans fall har det blivit fem plattor vid det här laget. Heja på, Björn Skifs. Det finns rubbet med låtar i arkiven och den insatsen är minst lika viktig som den jag började krönikan med; Stora Schlagerboken.

Några funderingar till slut ...
... därför att jag reagerade lite vresigt när jag inte hittade ett enda program i SvT med anledning av 25-årsminnet av mordet på Lennon. Skamligt! Tack däremot till tv 4 och framför allt tv 4-fakta.
... när jag såg att Christer Sjögren ska ge sig ut i landet med en kombination av succén med svenska visor och elvis-showen. Bred underhållning för ung och gammal blir det asäkert. Borde vara något för Gatufesten. Men ännu finns inte Sundsvall på turnéplanen, däremot Gävle och Östersund.
... vad beträffar julalbum. De svenska artisterna ligger ganska lågt i år. Inga riktiga tungviktare i farten utan man känner att de tidigare produktionerna räcker. Bra det. Ingen mening att koka soppa på gammal skåpmat som Kalle Moraeus och Bengan Jansson gjort på sin julsatsning.

Mer läsning

Annons