Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar allvaret i "Idol 2005"

Annons
Nu börjar slutstriden. Elva unga talanger slåss om skivkontrakt och idoldyrkan i finalomgången av "Idol 2005". Tio står beredda - en stol är fortfarande tom.


De kommer från Skåne och Norrbotten, Örebro och Morgongåva. Det är en brokig skara finalister som ska tävla under tio fredagar framöver. Den 2 december ska en av dem stå som segrare.

- Jag tycker att det är mycket jämnare i år än det var förra året, om man tittar på vad juryn säger. Det går inte att spekulera i vem som vinner, säger finalisten Marieme Niang.

- Tv-tittarna kollar på det aktuella uppträdandet, det har nästan glömt det man gjort tidigare. Därför måste man hela tiden vara taggad, säger kollegan Cindy Lamréus.

Precis som förra året ska varje finalkväll präglas av ett tema, teman som än så länge är hemliga - både för tittarna och de tävlande. Först några dagar före tävlingarna offentliggörs veckans musikaliska tema.

- Några teman från förra året ville vi ha med igen men vi har också försökt förnya oss, säger projektledaren Maria Mowbray.

Bland de elva finalisterna har fem tjejer och fem killar tagit sig vidare genom de senaste veckornas kvaltävlingar. Men de 24 som inte gick vidare i kvalen har en liten chans kvar. På torsdag presenteras en joker - juryns val till den elfte platsen. (PM)


Vi har ställt fyra frågor till de tio klara finalisterna:

1. Varför vill du bli stjärna?

2. Vilken är din favoritartist?

3. Vad har varit jobbigast under "Idol" så här långt?

4. Vad skiljer dig från de andra finalisterna?

---

Jens Pääjärvi, 17 år från Altersbruk:

1. - För att jag vill förmedla min känsla när jag håller på med musik. Att få komma ut lite mer offentligt och visa vad jag kan.

2. - Robbie Williams, Ronan Keating, Lifehouse, 3 Doors Down, Christian Walz - det är väldigt blandat.

3. - Jobbigast hittills var nog i fredags när man satt där och väntade på att sista stolen skulle fyllas. Så hörde man sitt eget namn. Det var en väldigt intressant upplevelse, både jobbigt och väldigt, väldigt kul.

4. - Jag tycker verkligen inte att jag sticker ut. Jag är ganska alldaglig. Men det är ingen svaghet, det kan vara både plus och minus. Jag lever lite efter att man inte ska ta allt för stort. Jag är jätteglad att jag är här men samtidigt hänger ju inte meningen med livet på om man går vidare "Idol" eller inte. Det kommer fler chanser.

---

Cindy Lamréus, 19 år från Malmö:

1. Det har varit en dröm ända sedan jag var liten. Som alla andra sångare vill jag kunna förmedla någonting, få människor att må bra, beröra dem genom min sång - det är det häftigaste som finns.

2. - En som jag alltid lyssnat på är Celine Dion - shit, vilken röst. Men även Whitney Houston, Mariah Carey - jag är en riktig balladnörd. Jag älskar allt som berör.

3. - Jag tror att det är väntan. Men jag är en sådan som tycker att allting är kul. Väntan kan vara jobbigt när man är nervös, men man vill ju veta och då blir det roligt samtidigt.

4. - Jag är mest skånsk - Malmö är bäst! Och jag är mig själv totalt. I programmen ser man hur jag skrattar och gråter, skämtar ena stunden och gråter i nästa. Det tror jag att jag vinner på, att jag verkligen är mig själv.

---

Jonah Hallberg, 24 år från Haninge:

1. - Jag är väl inte riktigt här för att bli stjärna utan för att få jobba med musik resten av mitt liv. Men det ingår ju i konceptet att bli stjärna, så det är väl en bonus.

2. - Mycket soul och R&B, som Maxwell, D´Angelo och India Arie.

3. - Det var kvällen då jag hamnade i den osäkra gruppen. När jag gick vidare därifrån var det väldigt skönt.

4. - Jag är äldst. Jag har en rätt skolad röst redan - jag vet vad jag klarar av och inte klarar av så jag har rätt bra koll på mig själv. Jag hoppas att jag kan komma långt med min rutin.

---

Marieme Niang, 20 år från Farsta:

1. - Man vill inte bli stjärna, man vill bli artist och kunna försörja sig på det och inte behöva ha något annat jobb. Det är själva känslan att stå på scenen, kontakten med publiken. Sjunga, leka med sångtexter - allt.

2. - Jag lyssnar mycket på Billie Holiday, Aretha Franklin, Ella Fitzgerald. Och på senare tid Alicia Keys och Mary J Blige. Jag gillar sättet de sjunger på och sättet att bygga upp musik.

3. - Att bli dömd utifrån att man har en lite annorlunda sångstil. Och att få tillbaka motivationen efter att jag åkte ut i tisdags - det var jobbigt. Men en utmaning också.

4. - Min sångstil kanske, och hur jag sjunger. Jag sjunger lite mer soul, åt det gamla soulhållet.

---

Måns Zelmerlöw, 19 år från Lund:

1. - Jag fick ett fanbrev häromdagen från en tjej som skrev att jag fick henne att må bra och bli glad. Det är precis det jag vill göra. Att folk ska se hur kul jag har när jag står på scen.

2. - Robbie Williams, absolut. Och Michael Jackson.

3. - Slutauditionen var riktigt, riktigt jobbig. Man repade hela natten och skulle gå upp klockan sju på morgonen och vara så kry i rösten som möjligt. Och det man repade in på natten satt inte morgonen efter. Så det var jättejobbigt. Men desto större var lyckan när man gick vidare.

4. - Jag utmärker mig genom att jag står väldigt stadigt med fötterna på jorden och är en väldigt mysig och snäll kille, tror jag. God och glad, i alla fall.

---

Maria Albayrak, 18 från Örebro:

1. - Musik är mitt liv, jag älskar att sjunga och dansa och stå på scenen. Jag vill förmedla något med musik till andra människor. Därför vill jag bli artist.

2. - Jag lyssnar mycket på Desiny´s Child - starka, självständiga texter i stället för att sätta på en kärlekslåt där någon sjunger om hur hjärtkrossad hon är. Deras texter säger "var stark, kämpa på", att folk ska stå på sig. Sådant vill jag sjunga.

3. - Det är inte stressen eller för lite sömn - sådant ingår i showbusiness och det får man ta. Däremot är det jobbigt när rösten inte pallar. Men nu har vi en sångpedagog och det känns jättebra att få lära sig mer av henne.

4. - Jag tycker att jag sjunger annorlunda än de andra gör, jag känner att jag har en personlig röst, att man sätter på radion och tänker "det är Maria". Jag är en bra entertainer och älskar att underhålla.

---

Ola Svensson, 19 år från Lund:

1. - Jag älskar att stå på scenen, jag älskar att underhålla människor, att få sjunga och utveckla min röst. Det är helt fantastiskt.

2. - Justin Timberlake, Usher och Craig David.

3. - Hittills har det jobbigaste varit att folk man har tyckt om väldigt mycket och kommit nära har åkt ut. Det har varit känslosamt och väldigt jobbigt, speciellt nu under kvaltävlingarna.

4. - Min röst är inte lik de andras, min personlighet är inte lik de andras. Jag tror inte att jag liknar de andra på något sätt egentligen.

---

Sibel Redzep, 18 år från Stockholm:

1. - För att jag älskar musik, jag älskar att sjunga, jag älskar att stå på scen. Det är det här jag alltid velat göra och drömt om. Jag vill att alla ska tycka att jag sjunger bra, jag vill dela med mig av min sång och känna att folk tycker om det.

2. - Mariah Carey, Christina Aguilera, Celine Dion, Josh Groban. Och jag tycker väldigt mycket om Kelly Clarkson som vann "American idol".

3. - Att fatta att man är med, det har varit jobbigt att förstå. Men nu har det kommit i gång och känns som ett riktigt liv, man känner sig som artist - i alla fall lite.

4. - Jag är ganska annorlunda som person, jag är väldigt flummig och sprallig på ett speciellt sätt. Jag tror inte att någon av de andra sjunger i exakt samma stil som jag gör och behärskar den här stilen så bra som jag kan.

---

Sebastian Karlsson, 20 år från Morgongåva:

1. - Jag håller ju på med musik för min egen skull, skriver texter och allt det här. Men det känns som om det finns någonting som måste fyllas upp inom mig. Enda gången jag har känt att det har gjort det är när jag stått på scenen. Så det är dit jag strävar hela tiden - mot scenen.

2. - Stones, Led Zeppelin - över huvud taget mycket 60- och 70-tal.

3. - Ovissheten, absolut. Att det går timmar innan man vet vad man ska göra. Man hinner tappa fokus på vägen. Men det har gått tillräckligt bra hittills.

4. - Jag tror att det är i allt från förebilder till bakgrund. Framför allt är min musikstil annorlunda jämfört med de andras. Här är det mycket pop, r&b och soul - jag är ju en rocksnubbe. Men det är på tiden att någon som jag kommer fram i ett sådant här program.

---

Elina Nelson, 17 år från Torna Hellestad:

1. - Sjunga är det roligaste som finns, enligt mig. Så att bli stjärna och få försörja sig på det man älskar mest - det tror jag att alla vill.

2. - Mina sångförebilder är Whitney Huston, Mariah Carey, Celine Dion - stora duktiga sångerskor. Men The Ark har hjälpt mig mycket i att jag har lyssnat mycket på det de säger om att man ska vara sig själv och inte vara rädd för att sticka ut.

3. - All den eviga väntan har varit riktigt jobbig, att inte veta "ska jag gå vidare eller inte?". Det har varit väldigt tungt. Men det allra jobbigaste har varit när mina kompisar har fått åka hem.

4. - Jag har ju rosa hår, det är ingen mer som har det. Alla är speciella på sitt sätt men jag sticker väl ut utseendemässigt. Men inombords så är jag inte så annorlunda, jag är mig själv och sedan får folk tycka vad de vill om det.

Mer läsning

Annons