Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar maktspelet i Riket

/

Intriger och rävspel. Maktmissbruk och sträckbänkar. Ingredienserna i den nya säsongen av Riket är många.
Rollspelssåpans förste härskare, Jonas Bengtsson, fick till och med ta emot en spottloska från fattigstugans Robert Lixörn.
– Jag var så fruktansvärt arg på honom så det kändes skönt att spotta honom i ansiktet, säger han.

Annons
Han snor mat och förstör för de fattiga, beordrar Sara Motavalli från fattigstugan att massera honom och tvätta honom på ryggen. När hon vägrar, bestraffar han henne. Resten av deltagarna, inklusive sina allierade på slottet, kör han över lite som han vill. Jonas Bengtsson inleder Riket med högsta möjliga profil. Det tog bara en dag innan precis alla deltagare hade som främsta drivkraft att skicka ned honom till fattigstugan.
Det var det enda vi tänkte på i början. Vi stod inte ut med honom helt enkelt, säger Malin Westberg, från den rika sidan.
Men Jonas Bengtsson ångrar inte sina utspel eller sina maktdemonstrationer.
När jag utsågs till härskare tänkte jag att det var kört och att jag snart skulle åka ut ändå. Så jag bestämde mig för att köra på för fullt och leva ut så mycket som möjligt. Men då var då och nu är nu. Allt som hände där är glömt och inga är ovänner i dag, säger Jonas Bengtsson.
Om Jonas Bengtsson, i alla fall inledningsvis, levde som en kung på slottet, var tillvaron under inspelningarna en helt annan för deltagarna i fattigstugan. De hade stor brist på mat och blev dessutom sjuka av röken från eldstaden i den dåligt ventilerade stugan. För den gravt synskadade Jonas Andersson var det en betydligt tuffare inspelning än han hade trott.
Jag var nog naiv som trodde att vi skulle kunna påverka vår situation mer. Vi var mer som marionetter i spelledarens händer. Men jag är nöjd med min medverkan. Framför allt för att jag har bevisat att människor med funktionshandikapp klarar av en sådan här sak, vilket var en av anledningarna till att jag sökte till Riket, säger han.
Tävlingarna i årets upplaga är också de mycket tuffare än tidigare. I första avsnittet får tittarna se Hans Löfstrand och Markus Gustafsson tävla i en sträckbänksliknande anordning som dras av hästar. Den som först ger efter smärtan och släpper taget förlorar.
Tävlingarna var väldigt tuffa, men vi var aldrig oroliga eftersom det hela tiden fanns läkare till hands. Det var jobbigt hela tiden eftersom vi aldrig visste vad vi skulle utsättas för. Så när det stod en ambulans bredvid tävlingsarenan, blev man lite nervös, säger Jonas Bengtsson.
Om han lyckas behålla sin plats som härskare återstår att se. Riket startar i Sveriges Television ikväll och sänds i 12 avsnitt. Deltagarna tävlar om pengar och guld till ett sammanlagt värde av 650 000 kronor. (PM)

Delatagran i årets upplaga av Riket.
Foto: Katja Andersson

Jonas Bengtsson
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Mer läsning

Annons