Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu intar U2 Ullevi

Annons
När ett av världens största rockband spelar rusar svenskarna till biljettkontoren. På fredag är det dags för världsförbättrarna U2 att inta ett fullsatt Ullevi.


Efter en spelning på Konserthuset i Stockholm spelar fyra ynglingar från Dublin in en musikvideo i de snötäckta fjällen runt Sälen. Året är 1982 och låten är New Year´s Day. 23 år senare återvänder de som rockgudar för att spela ett slutsålt Ullevi den 29 juli.

Men istället för att blicka ut över de blåsiga vita fjällen kommer nu medlemmarna i U2 blicka ut över ett vitt och svajande Ullevi; i alla fall om vi får tro fansen. På den svenska U2-sajten uppmanar fansen publiken att vifta med något vitt. Avsikten är att visa sitt stöd för bandets politiska engagemang. För det är mer än bara ett av världens största rockband som besöker Sverige. Det är också en politisk maskin som går på högvarv och profilerar sig som världens fattigas försvarare.

- Han är Jesus i en läderjacka, har Shirley Manson i Garbage sagt om Bono.

U2 har alltid varit ett socialt medvetet band som tagit ställning, både genom musiken och som individer. Från tidiga skivor med religiösa undertoner och politiska texter till att vara aktiva inom organisationer som "Jubilee 2000" och "Make poverty history." Dessutom var de delaktiga i den enorma musikgalan "Live8".

- Vi är inte ute efter välgörenhet, vi är ute efter rättvisa. Vi kan inte fixa alla problem, men vi måste fixa de vi kan, sade Bono till CNN i samband med Live8-konserten i Hyde Park nyligen.

Bandet har gått från att vara ett litet punkinfluerat rockband från Dublin till att bli ett gigantiskt arenaband vars politiska grenar sträcker sig långt upp i världshierarkin. Bono har vid ett antal tillfällen varit med på Time magazines lista över världens mest inflytelserika personer. I vintras ryktades det om att han var påtänkt som chef för världsbanken. Bono lät meddela att han var smickrad men att andra fick sköta det jobbet.

Efter att ha dominerat åttiotalet med skivor som "The unforgettable fire" och "The Joshua tree" viskades det om att det var slut för U2. Svaret kom i "Achtung baby" som släpptes 1991. Skivan bjöd på ett nytt U2 med ett nytt sound. 80-talets ekande gitarrer och svajande ljud byttes ut mot den dansinfluerade rock med elektroniska inslag som kom att representera 90-talets början.

För första gången på två år gav sig också U2 ut på turné. Det allvarliga U2 var borta och kvar var Zoo Tv, en monstruös och humoristisk show där Bonos alterego "The Fly" dök upp för första gången. Under den sista konserten i Stockholm bjöds det på flera överraskningar. Showen direktsändes till en vinnare av en MTV-tävling, och en engelsman fick under en kväll uppleva U2 live i sitt vardagsrum. Trots att inga sådana jippon är planerade till konserten på Ullevi är fansen förväntansfulla. Per Bjurman på Aftonbladet skrev om turnédebuten "den här showen är den roligaste och mest givande som irländarna tagit med sig ut i världen sedan 1992." (PM)


Fakta U2:

Medlemmar: Bono (sång), Adam Clayton (bas), The Edge (gitarr) och Larry Mullen (trummor).

Bakgrund: Bandet bildades 1976 i Dublin på initiativ av trummisen Larry. Tre år senare släpper gruppen sitt första album "Boy".

Diskografi: "Boy" (1980), "October" (1981), "War" (1983), "Under a blood red sky" (1983), "The unforgettable fire" (1984), "The Joshua tree" (1987), "Rattle and hum" (1988), "Achtung baby" (1991), "Zooropa" (1993), "Pop" (1997), "All that you can´t leave behind" (2000), "How to dismantle an atomic bomb" (2004).

Mer läsning

Annons