Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu laddar artisterna för finalen i Globen

Efter fyra deltävlingar och ett uppsamlingsheat i andra chansen har det äntligen blivit dags för final i Melodifestivalen. På lördag avgör Sverige vem som får åka till Kiev 21 maj. - Jag är värd att inte vara nervös, säger Fredrik Kempe.

Annons
Melodifestivalen har kommit till Stockholm och på lördag avgörs vem som får representera Sverige i Kiev i maj. Inne i själva Stockholm är all Melodifestivalyra mer frånvarande än närvarande. I det stora köpcentret vid Globenarenan tycks däremot allt genomsyras av schlager. Butiker lockar med schlagererbjudanden, artister signerar skivor och utanför en av restaurangerna har en klunga samlats för att lyssna till en tjej som sjunger karaoke till förra årets vinnare Lena Philipssons senaste hit.
Inne i själva arenan har ett pressuppbåd modell större samlats. Alla vill prata med finalisterna om festivalnerver, chanser att vinna och klädval. Jimmy Jansson gick direkt vidare till final med låten \"Vi kan gunga\" tillsammans med Marin Stenmarck och hans \"Las Vegas\". Jimmy Jansson ser fram emot att få sjunga i Globen för första gången.
- Läget är under kontroll, men jag är trött för jag har bara sovit fyra timmar i natt. Men det är roligt, varenda dag är som en cirkus. Jag blev nervös när jag klev in och såg lokalen, lite pirrig i magen sådär som man ska vara. Men jag är så nöjd med min låt och jag känner att den verkligen är jag till 110 procent så det finns inget att oroas över, säger Jimmy Jansson.

Alcazar gick först vidare till andra chansen och sedan vidare till finalen i Globen i sällskap med Linda Bengtzing. De fyra bandmedlemmarna pratar i munnen på varandra om hur de ska mobilisera sina fans att rösta, och det är mycket gester, flams och skratt. Men några festivalnerver känns de inte vid. De koncentrerar sig i stället på att repa och att slappa.
- Vi är väldigt slöa och lata innan vi ska upp på scenen, en del blir nästan oroliga för oss och tänker att vi inte har någon energi. Men vi sparar energi, säger Annika Fiore.
Sanna Nielsen och Fredrik Kempe tillhörde skaran som gick vidare direkt till final. De skämtar om att de tänker kalla in Peter Jöback och Charlotte Perrelli om de skulle bli förkylda på finaldagen, men säger sig ha alldeles för fullt upp för att hinna vara nervösa.
- Man måste tränga undan nervositeten eftersom man ju går upp och gör ett jobb där uppe på scenen, säger Sanna Nielsen.
- Man vill ju göra så bra som möjligt ifrån sig och inte låta nervositeten förstöra för en själv. Jag brukar tänka att jag är värd att inte vara nervös, det blir som ett mantra att tänka att man är värd att stå på scenen, att jag mår bra och att det ska bli fantastiskt kul, säger kollegan Fredrik Kempe.
Lite avsides står Christer Björkman, tävlingsproducent, iförd en stor halsduk och med en rykande kopp kaffe i handen. Han har feber och ser fram emot att festivalandet snart ska få ett slut för den här gången.
- Alla som är här känner sig som vinnare redan och det ska de göra. Att vara i finalen är en stor seger för det är en lång resa hit och otroligt tuff konkurrens på vägen. Jag tror att de flesta upplever det som att resultatet i finalen är en bonus, det verkliga målet var att ta sig hit, säger han.
Hittills har många av de olika deltävlingarnas mest favorittippade artister åkt ut i stället för att gå vidare som väntat. Det gällde till exempel Arja Saijonmaa och Anne-Lie Rydé. Christer Björkman har inför finalen märkt att artisterna helst inte vill veta om de är favorittippade, och ser en fara i upphaussningen.
- Jag tror inte att det är lika farligt nu när folk redan har en relation till låtarna - det är farligare i deltävlingarna när allting är nytt - men att sätta sig vid tv-n och ha enorma förväntningar på en låt för att medierna har skrivit upp den, kan nästan bara slå åt fel håll.
Anna Hedlund

Fakta Här är finalisterna i Melodifestivalen 2005:

Shirley Clamp: \"Att älska dig\".
Nordman: \"Ödet var min väg\".
Fredrik Kempe & Sanna Nielsen: \"Du och jag mot världen\".
Sanne Salomonsen: \"Higher ground\".
Martin Stenmarck: \"Las Vegas\".
Jimmy Jansson: \"Vi kan gunga\".
Nanne Grönvall: \"Håll om mig\".
Caroline Wennergren: \"A different kind of love\".
Alcazar: \"Alcastar\".
Linda Bengtzing: \"Alla flickor\".

Ökat spel på Melodifestivalen
Stockholm (PM)
Svenska spels omsättning på Melodifestivalen har i år ökat med 50 procent, skriver Göteborgs-Posten. Det är tredje året i rad man kan satsa pengar på schlagerartisterna. Inför varje delfinal har omsättningen varit runt 150 000 kronor. Det är ganska lite om man jämför med de summor som satsas under hockey- och fotbolls-VM. Inför finalen i Globen förväntas dock omsättningen stiga till ett par miljoner kronor. (PM)

Mer läsning

Annons