Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nutida jazz med ung trio Betyg: 3 ST

Annons
Hus 25: Josef Eriksson 3
Studieförbundet Bilda för kyrka och samhälle satsar på kultur i olika former. Exempelvis ung jazz. Konserterna hålls i Frälsningsarmens gamla lokal på Södra Järnvägsgatan, omdöpt till Hus 25. Där fick vi igår kväll vara med om en trevlig musikupplevelse med Josef Eriksson 3, d.v.s. Josef Eriksson gitarr, Johan Örtlund el-bas och Susanne Brandebo trummor. De här ungdomarna i 25-årsåldern hittade varandra på musikskolan Framnäs i Piteå.
Fredag är kanske inte rätt dag för kulturevenemang vilket arrangören Bilda fick erfara då det publika gensvaret från ungdomen kunnat vara betydligt större. Även om konserten med J E 3 var speciellt riktad till det yngre gardet hade en gammal stöt som undertecknad stor behållning av det som framfördes.
Musiken hade både en gränsöverskridande och utåtriktad prägel utan strikt konventionella mallar vilket gjorde att friheten sattes allra främst. Repertoaren bestod både av klassiska standards som John Coltranes Crescent och Thelonious Monks Pannonica och Josefs egna alster. Josef som inhämtat impulser och influenser från bland annat Jim Hall, Kurt Rosenwinkel och Mike Stern har ännu inte hittat sitt rätta jag på gitarren men med ovanstående som förebilder och inspirationskällor är förutsättningarna att få fram det personliga i tonspråket mycket goda. Det tekniska kunnandet är långt framskridet så nu gäller att finslipa detaljerna. Josef är framtidslöfte så det är lika bra att ni lägger namnet på minnet.
Den nutida jazzen har färgats rytmiskt av rock och poprytmer. Det gamla hederliga fyra slag i takten tillhör en förgången tid vilket Örtlund och Brandebo visade med besked.
Ni som missade den här konserten får en ny chans ikväll för då spelar de på In Between, Kyrkans Ungdomskafé i Timrå. Missa inte chansen!
Hans-Erik Bergman

Mer läsning

Annons