Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny chans för Emrik

Annons
Som frontman i det legendariska partybandet Stonefunkers gjorde Emrik Larsson allt och lite till. Utom att sjunga svenska texter till ett stillsamt men svängigt komp. Albumet "Lögnhalsen" präglas av nykterhet, arbetsglädje och en önskan om harmoni.


- Det är nervöst att blotta sig själv. Under tiden i Stonefunkers fanns det perioder när jag ville skriva mörkare texter och ge sociala kommentarer, men de andra tyckte inte att det passade in. Och vi var ett kollektiv, så det fick bli så, säger Emrik Larsson.

Han är stolt över "Lögnhalsen". Solokarriären mjukstartade för två år sedan med ep-n "I min egen värld", men de nya låtarna är av den typen han kan spela upp för vem som helst, när som helst. De personligt hållna texterna stöttas av ett avslappnat komp byggt på lika delar jazz, blues och visa. "Lögnhalsen" växte fram i arbetet med ett ungt kompband, en långhelg här och en långhelg där. Emrik träffade medlemmarna med lite texter, sångmelodier och grundackord i ena handen och ingredienser till vegetarisk mat i den andra, sedan mejslades låtarna fram. Under tiden hann kompbandet slå igenom på Island, där de ingår i reggaekollektivet Hjalmar.

- De pendlar fram och tillbaka nu. Det gör det svårt att spela live, men till våren ska de vara lediga. Då kan vi turnera och spela in nya grejor, säger Emrik Larsson.

Själv har han fullt upp med att lansera "Lögnhalsen". När albumet var färdigt presenterade han resultatet för de etablerade skivbolagen utan att få något större gensvar. En gammal kompis med webbyrå tyckte dock att albumet var så bra att han utökade verksamheten med att ge ut skivor. Nu huserar Emrik på Kooper som han menar jobbar enligt modellen "businessorienterat men kul".

- Vi sålde in plattan direkt till butikerna, jag åkte runt i en husbil i två veckor och gjorde promotion. För tio år sedan hade jag tyckt att det var fruktansvärt jobbigt, nu kändes det roligt. Bortsett från maten. Det finns bara kebab och pizza i småstäderna, eller åtminstone var det vad jag hittade.

- Stonefunkers låg på olika bolag genom åren och ingenting fungerade. Antingen var jag missnöjd med att bolagen gjorde fel saker, eller också att de inte gjorde någonting alls. Det här känns bättre.

Det är mycket i Emrik Larssons liv som har förändrats. Livet snurrade fort under åren med Stonefunkers. Till slut tog alkoholen och drogerna över tills han lade in sig för behandling 2001. Sedan dess har han ägnat sig åt att bygga upp livet igen. Texterna på "Lögnhalsen" handlar bland annat om att gå vidare, att inse att det som har varit har varit.

- Det finns många gamla alkoholister och drogmissbrukare som vill stryka ett streck över det gamla. Men jag hade roligt. Skygglapparna fanns där och jag såg inte så mycket annat, men det var roligt. Tyvärr höll det på för länge och arbetet med Stonefunkers blev lidande, säger Emrik Larsson.

Han lever fortfarande till viss del i den världen, dj-ar och fixar klubbar. Och somliga ränder går aldrig ur en funkveteran. Bland framtidsplanerna finns en skiva där låtarna från "Lögnhalsen" ska mixas om till dansgolvsvältare. Emrik Larsson har skickat ut originalen till diverse dansmusiksprofiler för att se vad han får tillbaka. Under intervjun ringer producenten Christoffer Berg, alias Hird, upp för att höra vad han ska göra med sin housemix av låten "Just då".

- Min brorsa Torsten har gjort en drum 'n bass-mix av "Liten fågel". Det är häftigt med svenska texter till den musiken. Efter åren med Stonefunkers var jag så trött på hela funken och tänkte "aldrig mer". Men bit för bit inser jag att det är en del av mitt ursprung, även om jag kan älska Cornelis och allt det där också. (PM)


Fakta

Namn: Emrik Larsson.

Ålder: 40 år.

Bor: Göteborg.

Familj: Sambo.

Senast köpta skiva: Köper mycket hiphoptolvor han använder som dj. Har försökt hitta Kraftwerks "Computer world" men har misslyckats. Gillar Raphael Saadiqs "Ray Ray".

Senast lästa bok: Marcus Birros "Flyktsoda".

Senast sedda film: 80-talsklassikern "Breakfast club". "Jag pluggar filmvetenskap och den ingår i en kurs."

Aktuell med: Albumet "Lögnhalsen".

Mer läsning

Annons