Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny chefsdirigent på Malmöoperan

Annons
Joseph Swensen har utsetts till Malmöoperans nye chefsdirigent. Han är i dag gästdirigent i orkestrar runt om i världen. Hans ambition är att höja Malmöoperan till internationell standard.


Amerikanen Joseph Swensen är född 1960 och har både norskt och japanskt påbrå. Han är bosatt i Köpenhamn och har under flera år med framgång gästdirigerat orkestrar runt om i världen. Han har tidigare arbetat med Malmö symfoniorkester vid flera tillfällen och dirigerade i augusti i år Malmö operaorkesters konsert i St Petri kyrka.

- Vi hade en fantastisk vecka och orkestern utvecklades enormt. Vi har sedan dess varit väldigt intresserade av att fortsätta det samarbetet och jag ser mycket fram emot att arbeta med kören också, säger Joseph Swensen.

Joseph Swensen studerade violin och dirigering på Juilliard school i New York. Karriären började som soloviolinist innan han 1991 återgick till dirigering, som han kallar "sin första kärlek". Genombrottet kom 1996 när Swensen blev chefsdirigent för Scottish chamber orchestra. Han var åren 2000-2003 parallellt också förste gästdirigent vid BBC national orchestra of Wales, i Cardiff. Nyligen har han släppt två cd-skivor, "Mendelssohns tredje symfoni och violinkonsert" samt "Sibelius orkesterverk för teater".

Enligt Joseph Swenson väntar en klassisk repertoar med kammarmusik och många koncerter för Malmöoperan.

-- Jag har blivit tillfrågad att göra många fler konserter än operan gjort tidigare. Det kommer att få en enorm effekt på operahusets kvalitet, vilket är ett långsiktigt mål för mig, säger han. (PM)

Maud Cordenius

Mer läsning

Annons