Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny maffiaboss vald i Japan

Den japanska maffian, yakuzan, lever och frodas. På lördagen valde dess största brottssyndikat Yamaguchi-gumi ny ledare för första gången på 16 år, rapporterar nyhetsbyrån Kyodo.

Annons
Kenichi Shinoda, en tidigare gangsterboss i Nagoya och tidigare nummer två inom klanen, valdes till organisationens sjätte ledare vid en ceremoni i hamnstaden Kobe i västra Japan.
Omkring 100 ledare från Yamaguchi-gumi och medlemmar från närstående grupper runt om i landet bevittnade maktskiftet i den 90 år gamla klanen. Mötet bevakades av civilklädda polismän som patrullerade grannskapet i ett av stadens finare bostadsområden.

Svärd
Den 63-årige Shinobu antas ha utväxlat bägare med sake med sina underordnade i en symbolisk ceremoni för att stärka familjebanden.
Shinoda, mer känd som Shinobu Tsukasa i den undre världen, har tidigare avtjänat ett 13-årigt fängelsestraff för att ha mördat en rivaliserande maffiaboss med svärd, skriver Reuters.
Han efterträdde 64-årige Yoshinori Watanabe, vars styre inleddes 1989.
Yamaguchi-gumi hade vid slutet av förra året nära 40 000 medlemmar och anhängare, och ansvarade för omkring 45 procent av all gängverksamhet i Japan. Huvudkvarteret ligger i Kobe där Harukichi Yamaguchi grundade brottssyndikatet 1915 tillsammans med omkring 50 stuveriarbetare.
Organisationen kontrollerar stora delar av grossisthandeln och nöjesindustrin i Kobe, och har genom åren ovh via flera gängkrig expanderat sin verksamhet till andra delar av Asien och till USA.

Nya lagar
Japansk polis har kritiserats för att se mellan fingrarna på organiserad brottslighet, och de senaste åren har en serie nya lagar antagits för att komma till rätta med maffian.
En sådan lag användes förra året för att hålla Shinobus företrädare, Yoshinori Watanabe, ansvarig för ett mord på en polis som en av hans underordnade hade begått.
Yakuzan har en flera hundra år lång historia och en halvofficiell ställning i det japanska samhället, vilket gör det svårt att utrota syndikaten.

Mer läsning

Annons