Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya jobb ska rädda museers samlingar

Annons
Regeringen vill skapa 650 nya arbeten under två år för att vårda och restaurera samlingarna på landets museet. Det är ett av förslagen i kulturbudgeten som presenterades på tisdagen.


Med förslaget vill regeringen göra en tillfällig satsning på arbetslösa akademiker. Satsningen beräknas kosta 275 miljoner per år. Där ingår 25 miljoner åt Statens fastighetsverk för underhåll av verkets byggnader.

Den nya kulturbudgeten innebär ökad anslag till kulturen med sammanlagt 375 miljoner kronor. Inräknat i den summan finns bland annat en redan presenterad ökning till den svenska filmbranschen på 75 miljoner kronor.

De fria grupperna tillhör vinnarna i årets budget. De ekonomiskt pressade grupperna får tillsammans ytterligare 20 miljoner, som fördelas av Statens kulturråd.

Ett konstområde som stärks är dansen. Dansnät Sverige, som bildats för att föra ut danskonsten i landet, får bidrag för att fortsätta sin verksamhet. Danshögskolan får 5,7 miljoner för att starta en ny dansutbildning med 20 platser.

Teateralliansen är en organisation som fungerar som arbetsgivare åt frilansande arbetslösa skådespelare. Nu ökas dess anslag med 5 miljoner till 20 miljoner. Samtidigt satsas 4 miljoner på en liknande allians på dansområdet. Inom dansen skapas också en organisation för internationella utbyten av samma slag som Iaspis inom konstområdet.

Pensionskostnaderna för skådespelare, dansare och annan konstnärlig personal har under flera år varit ett problem för ekonomiskt pressade statliga institutioner inom dans, teater och musik. Nu presenterar regeringen en lösning som innebär att institutionerna får sammanlagt 45 miljoner kronor för olika pensionslösningar.

Bland de tillfälliga anslagen går 3 miljoner till Prins Eugens Waldemarsudde, som har ekonomiska problem. Av samma skäl får Sverigefinska biblioteket ett tillskott på 1 miljon kronor. Regeringen vill också avsätta 3 miljoner till Mångkulturåret 2006, pengar som ska fördelas av Statens kulturråd. (PM)

Mer läsning

Annons