Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya projekt räddar krisbransch

Annons
Med en skivbransch i kris blir det allt svårare för nya artister och band att ta sig ut på marknaden. Fullproduktioner är inte att tänka på. Det är praktiskt taget omöjligt att klara en seriös full-cd under 100.000 kr. Studiotider, tekniker,producent och musiker kostar feta stålar. Påföljden blir att söka nya vägar, satsa på egna projekt. Några alternativ ...
Produktion i egen studiomiljö med ideella förtecken. Nina Jacobi är ett bra exempel. Hennes senaste album är egenproducerat och riktigt, riktigt bra. Problemet för henne blir att nå ut. En radiohit är ett måste. Men med den digitala tekniken går det att göra stordåd i en hemstudio, den saken är klar.
Kooperativa projekt med inriktning på samlingsplattor kryddat med någon välbekant profil att bygga marknadsföringen kring. Här kan jag ta två ganska nya samlingar som exempel. Båda går under projektnamnet Heartband, det ena albumet med dansband som förtecken (och Charlotte Perrelli som dragplåster). Det andra bygger på diverse popartister. Resultatet är helt okej och bra sätt för relativt okända artisttalanger att nå ut över scenkanten.
Nedladdning från nätet, framtidens distributionslösning som vinner alltmer gehör på gott och ont. Metoden är redan väl beprövad. Det är betalkravet som är tvistefrågan. För mig är det självklart att upphovsmän och artister ska ha betalt för sitt arbete. Därför gillar jag möjligheten att välja ut just de låtar jag gillar, pröjsa för dem och skippa resten.
Om det nu är så illa som branschfolket säger, så har ju historien visat att kriser och katastrofer ofta är uppfinningarnas moder och musikbranschen har så mycket kreativitet och energi att det aldrig blir någon risk för dess överlevnad. Det är bara en fråga om anpassning.
Digitalt ska det va´. Medelålders musikkonsumenter vänjer sig fort och följer med i de yngres teknikiver. Jag småler redan åt mig själv på ålderns höst med mp3-spelaren dinglande runt halsen i ett metrevstrassel tillsammans med glasögonens senilsnören och mobiltelefonens öronsnacka. Då har jag förhoppningsvis också hunnit lära mig alla fjärrkontroller och tv-boxar som landets riksdag bestämt att vi ska möblera hus och hem med.
Nej, jag skojar. Givetvis är åtminstone spelaren och mobiltelefonen samma apparat och kanske funkar den i sin tur som fjärrkontroll också.
Tills sist ...
... ett tips till er som gillar dansbandsballader. Då ska ni försöka få tag på Drifters nya singel, Kärlek är inget spel.
... skrev jag nyligen att Sven-Ingvars gitarrist Ingvar Karlsson måste vara den enda i världen som får stående ovationer för gitarrbooggie. Det gick en vecka; sen fick jag vara med om precis samma sak med Hank B Marvin i Shadows. Där ser man.
... ser jag fram emot besöket av tonårshjältarna Spotnicks, Violents och Johnny and The Hurricanes i Tonhallen på fredagkväll.

Mer läsning

Annons