Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyåret Norouz firas med konsert

/

Med fest, sång och dans firas det Iranska nyåret. Årets Norouz-konsert hålls på Skönsbergs Salonger.
– Det blir en härlig kväll för publiken, säger Mansour Hosseini, producent för konserten.

Annons

I tisdags välkomnades våren på persiskt vis på Stora torget. På lördag fortsätter festligheterna när Norouz-firandet drar i gång på Skönsbergs Salonger. Det är Riksteatern i samarbete med Scen Sundsvall, föreningen Shabe Irani och studieförbundet Ibn Rushd som arrangerar konserten.

Norouz (stavas på flera sätt) är de iransktalande folkens nyårsdag som firas på vårdagjämningen. Det handlar om slutet på det gamla, det förgångna och början på någonting nytt.

På lördagen bjuds det en tre timmar lång konsert med persisk och kurdisk musik samt dans. Intresset förväntas bli stort.

– Vi tror det blir många i publiken och hoppas på att det blir utsålt, säger Mansour Hosseini.

Traditionen är runt 4000 år gammal och firas av cirka 400 miljoner människor världen över.

– Det är en stark tradition som är en självklarhet att fira för massor av människor, säger Mansour Hosseini.

Kvällens programledare är artisten Mahan Moin. Hon medverkade i förra årets Melodifestival med låten "Aleo" och 2011 kom hon på tredje plats i den persiska varianten av Idol, "Googoosh Music Academy". Stora namn finns det även bland de som uppträder. Publiken får chansen att stifta närmare bekantskap med violinisten Bijan Mortazavi, artisterna Narin och Negar Zarassi samt dansensemblen Parvaz.

– Vårt mål är att det blir en rolig och spännande kväll med mycket glädje, säger Mansour Hosseini.

Det är första gången konserten anordnas i Sundsvall men Mansour Hosseini hoppas det inte är sista gången.

– Förhoppningsvis blir det uppskattat och kan fortsätta, säger han.

För många folkgrupper är Norouz en viktig tradition att upprätthålla. I Turkiet bär firandet en politisk laddning då den firas av kurderna i landet. I Iran har regimen försökt förbjuda firandet då det inte är samma sak som det muslimska nyåret, men högtiden firas fortfarande. Konserten i Skönsberg har även den ett tydligt budskap, den arrangeras i samarbete med Riksteaterns projekt "Voice of Change" med syfte att lyfta fram röster och artister som verkar för yttrandefrihet och demokrati.

Mer läsning

Annons