Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nye nöjeschefen vill ha fler skratt i SVT

Annons
Mer humor och komedi -- är vad Peter Nyrén som blir ny nöjeschef på Sveriges Television vill bjuda tittarna på. Hans stora förhoppning är att hitta de nya humoristerna i vårt land.


Så sent som i januari i år blev Peter Nyrén chef för programutvecklingen på SVT Fiktion där han tillsammans med nuvarande nöjeschefen Hans Rosenfeldt har tagit fram nya projekt för nöje, drama samt barn och ungdom.

- Det är fortfarande hemliga saker på gränsen till statshemligheter som det ska bli roligt att få presentera när allt är på plats, säger Peter Nyrén.

Det är en 42-årig doldis med mycket lång erfarenhet av utveckla tv-program som den 1 januari tar över ansvaret för underhållningen i SVT. Peter Nyrén var med från starten av TV4 och byggde upp kanalens underhållningsavdelning som biträdande chef. Under hans tid på posten skapades tittarsuccéerna "Jeopardy", "Bingolotto", "Fångarna på fortet"och "Kär och galen".

1995 gick Peter Nyrén vidare till produktionsbolaget Jarowskij där han var en av upphovsmännen bakom Sveriges första dagliga såpa "Vänner och fiender". Han var med och startade "Parlamentet" för TV4, som fortfarande är ett av kanalens mest sedda program. Som frilansare gjorde han dramaserien "Hotellet" för dansk tv som SVT också har sänt.

Jobbet som nöjeschef tycker han har två sidor, menar Peter Nyrén.

- Det handlar om att ta hand om och putsa på klenoderna "Melodifestivalen", "Allsången" och "Så ska det låta" som är SVT:s absolut mest publikdragande program. Vi ska se till att de lever och mår bra.

- Mitt andra stora ansvar blir att bana väg för nya satsningar och initiativ, kanske inom områden som vi inte har varit på förut. Att vi ska leverera skratt, överraskningar och spänning är ett löfte jag vill ge publiken.

Framtiden för dokuserien "Riket", som produceras av SVT Syd, ligger inte Peter Nyréns händer.

- Reality som genre är på intet sätt uträknad. Det kommer att komma nya roliga idéer och programformat. SVT startade ju trenden med "Robinson" och någon form av reality ska vi absolut ha.

Hans Rosenfeld går tillbaks till att bli frilansande manusförfattare.

- Att hitta ett samarbete med Hans som programledare vore kul, säger Peter Nyrén. (PM)

Mer läsning

Annons