Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyskriven dikt - Hasses farväl till Monica

Annons
En nyskriven dikt med titeln "Monica!". Det var Hasse Alfredsons farväl till Monica Zetterlund då hon hedrades vid en musikalisk minnesstund i Gustaf Vasa i kyrka i Stockholm på måndagskvällen.


Monica Dominique, Monica, Petra och Paula Nielsen, Kerstin Bagge, Georg Riedel, Jan Allan och Jan Sigurd var några i det uppbåd av musiker och artister som tagit initiativet till kyrkokonserten till Monica Zetterlunds minne.

- Monika begravdes i Hagfors i närvaro av den närmaste familjen. Vi som vänner kände ett behov av att på det här sättet ta farväl av henne. Många har också ringt och sagt att de skulle vilja delta i en öppen minnesstund för Monica, säger Monica Dominque.

Innan den började berättade initiativtagarna att en mer genomplanerad minneskonsert för att hedra Monica Zetterlund ska hållas i Stockholms konserthus den 10 oktober. Då räknar man med att den amerikanske jazzpianisten Steve Kuhn, som hon på 70-talet hade ett förhållande med, ska komma från New York. Troligen kommer också Toots Thielemans, som skrev "En bedårande sommarvals" till henne, att delta i Konserthuset.

Även Kulturhuset i Stockholm planerar en festival till Monica Zetterlunds minne den 2 september.

- Monica var inte bara en stor sångerska, hon kunde vara både rolig och grotesk också. Jag minns henne särskilt i "Räkan från Maxim", en dråplig Feydeau-pjäs som jag satte upp för tv-teatern, minns Hasse Alfredson.

I den biografi som Tom Alandh hjälpte Monica Zetterlund att skriva hör Hasse Alfredson hennes röst fast det är en annan författare som har hållit i pennan.

- Den låter både vänlig och tuff, för hon kunde också vara en hårding, säger Hasse Alfredson.

Monica Dominique instämmer.

- Hon var väldigt mån om att bara göra bra grejor. Vad är det här för text, så här kan man väl inte sjunga? kunde man höra henne säga. Hon gjorde allt till sitt, med en ärlighet som var sällsynt, säger hon.

Kollekten i Gustaf Vasa kyrka liksom alla intäkter vid den kommande minneskonserten går till nyinstiftade Monika Zetterlunds Minnesfond.

- Syftet med fonden är att vårda och bevara Monicas minne samt att genom stipendier stödja och uppmuntra musiker och artister som verkar i hennes anda, förklarar ordföranden Bengt Säve- Söderbergh.

Det finns många idéer om hur Monica Zetterlunds minne bäst kan bevaras. Till exempel finns det många outgivna inspelningar bevarade som borde ges på ut på skiva. Därför ska en föreningen inrättas i hennes namn som bland annat ska ägna sig åt detta. (PM)

Mer läsning

Annons