Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt klös i Clawfinger

Annons
Clawfinger vänder ryggen åt rockklyschorna till förmån för arga texter om homofober och våldtäktsmål. Nu släpper Zak Tell och hans mannar sin sjätte skiva, fylld med eldfängda låtar.


För Clawfinger har de senaste åren präglats av skivbolagstrubbel, problem med managers och en allmän nedåtgående kurva i karriären. Dessutom hoppade gitarristen Erlend Ottem av bandet efter förra skivan - något som dock visade sig vara positivt för bandet, enligt sångaren Zak Tell.

- Då ändrades alla maktstrukturer i bandet. När man hållit på så länge som vi kommer man in i olika roller, när han slutade var allt det omkullkastad och plötsligt var allt jävligt kul och spontant igen, mycket mer glädjebaserat. Han styrde upp skeppet åt oss, utan att veta om det.

Resultatet är "Hate yourself with style", bandets första skiva på hårdrocksbolaget Nuclear Blast - ett samarbete som de hoppas mycket på. Clawfinger har varit smarta med sina pengar ("målet har aldrig varit att åka limousin och snorta koks") och kan leva på musiken - men kanske inte så länge till.

- Det är inte en så säker bransch. Så om det inte blir någon ändring i kurvan har jag bara ett år på mig - sedan har jag inga pengar. Men det har man ju valt, så det är smällar man får ta, säger Zak Tell.

De flesta rockband skriver låtar om brudar, bärs och droger - rockklyschor som Clawfingers frontman spyr galla över. Tack vare Tells intresse för sociala frågor har Clawfingers texter alltid haft en annan profil, ofta med en kontroversiell botten.

- Jag har alltid skrivit texter som handlar om de kanske inte lättaste ämnena i världen, därför att jag försöker säga någonting. Jag har alltid gillat band som försöker ha något - hjälp, det hemska ordet - budskap.

På nya skivan "Hate yourself with style" handlar två av låtarna om minst sagt dagsaktuella ämnen. Öppningsspåret "The faggot in you" inleds med ett svavelosande, homofobiskt tal av en amerikansk predikant och låten uppmanar de som är så rädda för bögar att ta en närmare titt på sin egen sexuella läggning. "Right to rape" handlar om kvinnor som inte blir trodda i våldtäktsrättegångar. Zak Tell fick inspiration till låten efter hockeyskandalen tidigare i år.

- Jag tycker att hela fenomenet är väldigt intressant, framför allt hur många rättegångar som läggs ner, fall som bara försvinner. I realiteten tror jag att det handlar om att de flesta av våra lagar är skrivna av män, samhället är uppbyggt av män och kvinnor tas på mindre allvar. Därför blir det inte hårdare straff, och det är jävligt skrämmande.

- Det som är extra roligt är att det är en bredbrent hårdrocksrefräng från 80-talet, och 80-talshårdrocken om något är det man förknippar med lättklädda brudar i högklackat. Det skapar ett slags humor. Hårdrock i alla ära, men där finns en jävla konservativ ådra.

Vem är predikanten?

- Vi hittade inspelningen på internet - det är någon riktig jävla jubel-homofob-rasist-jävel från 50-talet. Det blev ambivalent för mig, i min värld är det kristallklart att låten riktar sig till honom men samtidigt kändes det jobbigt att låta plattan börja med ett sådant tal. Men däri ligger en spänning också, det skapar konflikten och debatten. Det är skönt att ge folk några frågetecken. (PM)


Fakta/Clawfinger

Bildades: 1988.

Medlemmar: Zak Tell (sång, textförfattare), Jocke Skog (keyboard) och Bård Torstensen (gitarr). Live ingår även trummisen Henka Johansson och basisten André Skaug.

Diskografi: "Deaf dumb blind" (1993), "Use your brain" (1995), "Clawfinger" (1997), "A whole lot of nothing" (2001), "Zeroes & heroes" (2003) och "The biggest & the best" (samling, 2005).

Aktuella: Med nya skivan "Hate yourself with style"som släpps den 18 november. Den 3 december spelar de på Sweden Rock Kick Off på Annexet i Stockholm.

---

"If you´re so certain that you can´t fall in love with a man then what is there to fear?

It could well be that the fact of the matter is that you´re actually queer.

The male that´s inside of you

Rejects the female side of you

Find the faggot in you"

Ur "The faggot in you"

---

"Is a woman supposed to just spread both her legs and let the sexual ritual proceed?

If she doesn´t say no do you have her premission to treat her any way that you please?

He clears his name

She gets all the blame

If a woman raped a man would the verdict be the same?"

Ur "Right to rape"

Mer läsning

Annons