Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt musikpris i Stenhammars namn

Annons
En internationell musiktävling till minne av tonsättaren Wilhelm Stenhammar ska för första gången arrangeras i Norrköping i juni nästa år. Vinnaren får motta ett pris på 100 000 kronor.


Tävlingen Wilhelm Stenhammar International Music Competition har instiftats av Wilhelm Stenhammars stiftelse med hjälp av sponsorer. Förhoppningen är att tävlingen inom några år ska hamna på listan över de internationellt mest prestigefyllda musiktävlingarna. Det har hittills ingen annan svensk musiktävling lyckats med.

Tävlingen ska varje år arrangeras i Norrköping med anledning av att familjen Stenhammar har sina rötter i Östergötland. Den vänder sig till utövare av klassisk musik, det ena året tävlar sångare och det andra dirigenter.

Första året är det sångare som gör upp om priserna. Förhoppningen är att förstklassiga sångare från hela världen ska strömma till Norrköping.

Ett obligatoriskt moment blir att framföra en sång av Stenhammar. I den första tävlingen ska deltagarna också välja ett verk av den svenska tonsättaren Daniel Börtz att sjunga inför juryn.

Tävlingen vänder sig till sångare i början av karriären. Kvinnliga sångare får inte ha fyllt 33 år, manliga måste vara under 35 år för att få delta.

Förutom prispengarna får vinnaren möjlighet att göra en konsert i Stockholms konserthus. Segraren erbjuds också att göra en skivinspelning på Rikskonserters skivbolag Caprice. (PM)

Mer läsning

Annons