Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyttiga spelkunskaper

/

Annons
Att man lär sig en hel del av att spela spel är ingenting nytt. Förbättrad pussellösning och bättre kunskaper i engelska är kunskaper som vi alla känner till sen tidigare. Det som är lite intressantare är de sekundära lärdomarna vi får av spel. Ta Singstar till exempel. I min skivsamling finns absolut ingenting med minsta lilla koppling till Darin och Idol-gänget men när jag hör Money for Nothing på radion kan jag sjunga med utan problem. Och då menar jag verkligen sjunga med. Jag kan hela texten flytande, alla tonlägen och varje tempoändring. Samma sak med Jimmy Janssons Vi kan gunga. Den sitter som gjuten och jag kommer att kunna den låten in i minsta detalj i många år framöver. Hua.

Någonting annat man kan bli väldigt bra på i spel är att hitta. I mina favoritspel och dess städer hittar jag vart jag vill på två sekunder. Jag kan varje gränd i Undercity och jag har inget problem att snabbt hitta en plats för omlackering av bilen i GTA. I verkligheten hittar jag knappt alls. Jag har bott i Sundsvall i 15 år och vet knappt hur jag åker till Bergsåker. När jag var i stockholm förra veckan och lyckades hitta en adress på Drottninggatan under första försöket blev jag lika glad som ett barn på julafton. Och då är jag ändå i stockholm minst en gång i månaden och borde ha snappat upp gatuadresserna lite bättre. Men inte, det är tydligen bara i spelens värld jag kan ha någon form av lokalsinne.

Andra saker spel kan ge oss är nya danser. Spela mycket Dancing Stage och du får en hel del rörelser på lager. Synd bara att det inte är användbart på krogar utanför japan... Eye Toy Play ger dig karateskills som kanske inte fungerar så bra i verkligeten men mot onda och flygande smågubbar finns det ingen bättre medicin.

All den här kunskapen är egentligen ganska överflödig. Jag blir inte en bättre eller smartare människa för att jag kan recitera Comming True utan problem eller för att jag kan ge dig anvisningar om hur du hittar till smeden i Ironforge. Men tänk om man kunde kombinera det här med verkligheten. Om jag kunde ladda in kartfiler som gör om Ironforge till Sundsvall? Eller om jag kunde få välja låtar till ett eget Singstar där jag sjunger personliga favoriter från The 69 Eyes, Bathory och King Diamond? Fast då uppstår ju andra problem. Det skulle antagligen vara fruktansvärt tråkigt att spela spel där miljön är Sundsvall. Vad vill man helst gå till - Ashenvales lummiga skogar eller reningsverket? Sony gjorde faktiskt ett försök att knyta ihop nytta med nöje i och med träningssimulatorn Eye Toy Kinetic. Hur det gick? Tja, det blev ett tråkigt spel och ett dåligt träningsredskap. Inte riktigt lyckat med andra ord. Vi ska nog låta spel vara spel ändå. Hur olidigt det än är att kunna svensktoppens texter utantill.

Mer läsning

Annons