Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oasis har vuxit upp

Annons
Världens kaxigaste band är tillbaka. På nya skivan Don\'t believe the truth har Oasis skippat flummet och återgått till rak och enkel popmusik. Sångaren Liam Gallagher hävdar att plattan är den bästa sedan (What\'s the story) Morning glory.

Allt är som vanligt, Liam Gallagher snackar skit om andra band och går på om hur bra deras nya skiva är. Men bakom fasaden träder en delvis ny bild av skandalbandet Oasis fram. Medlemmarna pratar om en återfunnen kärlek till musiken och om hur gemenskapen i bandet har förbättrats. Liam Gallagher kallar det att bli vuxen.
De tre år som gått sedan förra skivan har jag tillbringat med att vara pappa och att plinka på min gitarr. Jag har också börjat skriva låtar för första gången i mitt liv. Jag har helt enkelt inte varit intresserad av det tidigare, allt har bara handlat om att vara rockstjärna, fixa brudar och bli packad. Men nu när jag har blivit vuxen så ser jag på Oasis med nya ögon. Vi är ett riktigt band nu, vi har en mycket bättre kemi mellan oss, säger han.
Enigheten märks, den vanligtvis dominerande låtskrivaren i bandet, Noel Gallagher, har bara skrivit fem av elva spår på Don\'t believe the truth. Tre låtar har skrivits av Liam Gallagher, två av gitarristen Gem och en av nye trummisen, Ringo Starrs son, Zack Starkey.
Trots att Noel är världens bästa låtskrivare så var jag aldrig nervös för att spela upp mina låtar för honom. De går ju i samma stil som vårt övriga material, jag har ju inte skrivit någon jävla reggae- eller diskolåt. Och det är klart att jag har blivit väldigt influerat av min brors låtskrivande, säger Liam Gallagher.
Musiken låter fortfarande mycket Oasis, men låtarna är mer rakt på sak och plattan som helhet är mer melodiös än vad Oasis varit på flera år. Instinktivt känns det som om bandet har lämnat drogerna hemma den här gången.
Vi har varit ett hundra procent inställda på att göra musik under inspelningarna av den här skivan. Vi hade lite problem med den första producenten, han visade sig vara lite för uppkäftig. Men när vi bytte gick det bättre. Vi har haft det mycket roligare och lärt oss att fungera tillsammans i studion bättre.
Jag är jättestolt över den här skivan, det är bra att alla de där jävla 19 minuters gitarrsolona är borta och att det är en mer poppig platta. Jag gillar korta, raka låtar.
Första singeln från Don\'t believe the truth, Lyla, påminner starkt om svenska Soundtrack of our Lives. Ingen tillfällighet kanske, eftersom de är kompisar och har turnerat tillsammans.
Så är det. Det inte bara låter som Soundtrack, det är Soundtrack. Första gången jag hörde dem blev jag helt såld, det är ett riktigt jävla bra band. Men de lånade av oss först, så då får vi låna av dem. Vi lånar ju båda två friskt från gamla band som Kinks, Stones och Beatles, man blir ju inspirerad av det man gillar. Jag hatar band som inte är inspirerade av gammal musik.
Liam Gallagher tycker fortfarande att Oasis är världens bästa band och att han själv är världens bästa sångare. Inget annat band är ens i närheten, tycker han. Och han är inte sen att dela ut kängor till dagens hyllade brittiska band. Nyligen fick Bloc Party, Franz Ferdinand och Pete Doherty smaka på hans vassa tunga i brittisk press.
Ja, det där blev jag provocerad till. Den där jävla journalisten började med att prata om skivan och sen frågade han \"vem blir nästa Liam?\". Det blir ingen nästa Liam, jag är fortfarande kvar. Och sedan sade jag vad jag tyckte om vissa personer. Förresten ska de bli hedrade över att jag snackar skit om dem.
Trots att Liam Gallagher har lugnat ned sig en aning rent privat, är siktet fortfarande inställt på samma sak. Oasis ska bli det största bandet i världshistorien. Han är inte nöjd, trots att många av hans drömmar slagit in.
Det är klart att jag är nöjd, jag har fått vara med i ett av världens största band och det enda vi har kvar att göra är att erövra USA. Så det tänker vi göra nu. (PM)

Mattias Boström


Oasis har fokuserat på musiken snarare än drogerna under inspelningen av nya plattan Don\'t believe the truth. Sångaren Liam Gallagher berättar också om att stämningen i bandet är bättre än på mycket länge.
Foto: Lawrence Watson

På nya plattan Don\'t believe the truth har Oasis skippat flummet och gått tillbaka till ett mer poppigt sound. Alla bandmedlemmar medverkar också som låtskrivare.
Foto: Lawrence Watson

________________________________________________________________
Hitta rätt på nätet med MSN Sök http://search.msn.se/

Mer läsning

Annons