Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obegåvat bitter,

Obegåvat bitter, mystiskt charmerande eller genialisk med glimten i ögat; beskrivningarna av Pelle Carlbergs första skiva som soloartist har varit blandade. Vad som är sant eller falsk kvittar. Det enda viktiga är att ingen lämnas oberörd.

Annons
När den svenska solskenspopen fick ett ansikte i Stockholmsgruppen Edson suckade större delen av popmaffian hängivet. Den andra delen pratade om för sockersöta melodier och gulliga texter. Textförfattaren och sångaren Pelle Carlberg var Edsons pådrivande nav och centrum. Nuförtiden har bandet tagit paus medan Carlberg satsar på en solokarriär.
Tidigare har jag inte funderat på det tekniska vid en inspelning utan bara koncentrat mig på det som jag ska göra. Men nu när jag gör inspelningarna ensam är det som en nytändning. Dels så lär jag mig spela instrument som jag inte visste jag kunde spela och dels så blir musiken mer som jag vill ha det, säger Pelle Carlberg.
EP-skivan Go to hell, miss Rydell är ett första bevis på att Carlberg solo är minst lika bra som Edson. Visserligen är musiken aldrig överraskande, men desto mer vässad är Carlbergs penna.
Musiken har blivit min kanal för att hantera det mesta i livet. Nu när jag skapar musik själv skriver jag texterna utifrån ett annat perspektiv som är mer dokumentärt. Jag vill undvika att skriva om de vanliga relationsproblemen.
Go to hell, miss Rydell är en av fem kompositioner som utgår ifrån detta dokumentära perspektiv. Miss Rydell är Malena Rydell, musikkritiker på Dagens Nyheter som skrev en mindre smickrade recension av Edsons senaste skiva. I låten sjunger Pelle Carlberg om hur han ringer upp Rydell för att få klarhet i den text som hon har skrivit. Onekligen en låt som kan bli oerhört pinsam om den missuppfattas av lyssnaren som vedergällning.
Jag ser texterna och titlarna med en viss självdistans, men det är såklart upp till lyssnarna att avgöra om det blir patetiskt eller inte. Jag skriver hellre texter utifrån mig själv än att fabulera ihop någonting.
Att uppfattas som en bitter artist med svårartade hämndbegär är dock ingenting som Pelle Carlberg behöver oroa sig för. Snarare är hans musik den perfekta katalysatorn när lyssnaren vill undvika mittfåran av schablonmässiga musikprodukter. Carlbergs starka sångröst i samverkan med den mjuka musiken mystifierar nämligen berättelserna som han framför.
Jag sjunger en sak men det låter på ett annat sätt när texten placeras med musiken. Det är inget självändamål att titlarna och texterna ska vara bittra och arga. Snarare är de skrivna med glimten i ögat.
Kommer då solokarriären sätta stopp för ytterligare en skiva signerad Edson?
Jag blir inte helt förvånad om vi aldrig spelar ihop igen. Edson var en så lös bandkonstellation där medlemmar kom och gick hela tiden. Men om någon skulle fråga om vi vill spela live så visst. Jag sjunger gärna de där låtarna igen, säger Pelle Carlberg.

Mer läsning

Annons