Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obunden kvinnoroll i Sara Jangfeldts kabaré

Annons
Under gymnasietiden förälskade Sara Jangfeldt sig i den amerikanska skribenten Dorothy Parkers humoristiska och svarta texter. Efter att ha läst hennes verk under flera år kom idén att tonsätta dem.

- Det kändes självklart att här sitter jag med ett hundratal riktigt bra låttexter. Det var helt naturligt att skriva jazz till hennes texter eftersom hon är så mycket 20- och 30-tal för mig, säger Sara Jangfeldt.

Sångerna blev föreställningen "Enough rope" som gjorde succé på Parkteatern i Stockholm sommaren 2000. Med över 7 000 besökare på sex dagar slog föreställningen publikrekord.

- Dorothy Parker stod för allt som var den kvinnliga frigörelsen utan att behöva tala om det. Hon var en väldigt stark person, med som också hade ett stort behov av att vara älskad och få vara någons kvinna. Men det var inte helt lätt att hitta texter där hon är sårbar rakt igenom, för det kommer alltid en knorr på slutet som är lite putslustig, säger Sara Jangfeldt.

"Enough rope" sattes upp på GöteborgsOperan och har sedan dess turnérat i Västsverige, spelats i Ryssland och tidigare i höst blev Sara Jangfeldt inbjuden till Dorothy Parker Festivalen i New York. Där uppträdde hon på jazzscenen The Oak Room på det anrika hotellet Algonquin, som var mötesplats för Dorothy Parker själv och författarna Robert Benchley och Robert Sherwood. Det så kallade Algonquin Round Table-sällskapet.

- Det var fantastiskt att få ett erkännande av den amerikanska allmänheten. De som går dit förväntar sig en så hög nivå, säger hon.

Sara Jangfeldt gick ut Balettakademiens musikallinje i Göteborg 1998 och har medverkat i bland annat "A chorus line", "West side story" och "Chess". Just nu spelar hon Lois Lane i GöteborgsOperans "Kiss me Kate!" utöver föreställningarna med "Enough rope". Trots succén med det egna projektet har det dröjt flera år innan hon nu släpper en skiva med låtarna. Också den döpt efter Dorothy Parkers diktsamling från 1926.

- Jag ville vänta tills jag hade något att hänga upp den på, säger Sara Jangfeldt.

Det har hon nu i och med musikfilmen "Enough rope", regisserad av Bobo Erikzén, som visas i SVT2 i mellandagarna. I den surrealistiska filmen är varje sångsekvens en scen ur en kvinnas liv och det är tvära kast mellan olika känslolägen. Ett rep finns med som en röd tråd i den 30 minuter långa filmen.

- I filmen hade vi mycket större möjligheter att göra det till flera olika kvinnor än man har på scen. I en sekvens är jag i 50-talet och bjuder på sju sorters kakor för att i nästa vara väldigt explosiv, säger Sara Jangfeldt.

I vår uppträder Sara Jangfeldt i trion "Florence" på Gröna Lunds teater, med pop- och rockgenren och de släpper också en platta i vår. Succén med "Enough rope" ska tillbaka till New York nästa höst för fler föreställningar.

- Eftersom Dorothy Parker var så före sin tid är hon också helt aktuell i dag. Hon är värd att kommas ihåg för sina bra och osentimentala texter och jag känner mig lite som en ambassadör för henne här i Sverige, säger Sara Jangfeldt.

"Enough rope" sänds i SVT2 torsdagen den 29 december klockan 20.30. (PM)

Maud Cordenius

Mer läsning

Annons