Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ojämnt om Billie Holiday

Annons
Vinjett: Bok
Julia Blackburn
With Billie
(Random House)

Under början och mitten av 70-talet gjorde journalisten Linda Kuehl mer än 150 intervjuer med personer som kände Billie Holiday. Kuehl ville skriva den bästa och mest storslagna biografin någonsin om Holiday. Men 1978 dog hon hastigt och boken blev aldrig färdigställd.
Materialet som Kuehl samlade in har dock kommit till användning ändå. Författarinnan Julia Blackburn har nämligen nytjat Kuehls råmaterial för att skriva With Billie. Scener från Holidays barndom, när hons som fjortonåring flyttar till Harlem och resan som förde Holiday till kändisskapets förödande topp är händelser som alla finns utförligt beskrivna i boken.
Dessutom kommer nya både spännande och banala fakta om Holiday fram som ytterligare kan få oss att förstå vilken oerhört komplicerad person sångerskan var.
Desto sämre är då det faktum som hindrar läsningen från att få flyt och samhållning. Blackburn har gett varje person som berättar om Billie Holiday ett kapitel. Så långt inget underligt. Men eftersom författarinnan måste förklara, och oftast allt för utförligt, för läsaren vem dessa personer är och vad deras anknytning till Holiday var, försvinner den röda tråd som Blackburn vill ska binda samman boken i inledningen av varje nytt kapitel.
Detta resulterar i en ryckig läsning som distraherar läsaren från bokens egentliga agenda: att påvisa vilken sorts person Billie Holiday var.
Men ändå skjuter inte With Billie alltför långt utanför målet. Som ännu en källa för att bättre förstå Holiday och hennes artisteri är boken ovärderlig. Som läsning är den dock endast medelmåttig.

Mer läsning

Annons